MARIĆ I eurozona ima koristi od pridruživanja Hrvatske

Također se poziva Hrvatsku da provodi daljnje strukturne reforme i investicije

120
Foto: Vlada RH

Ministar Marić sudjeluje na sastanku ministara financija država članica EU-a, koji će formalno potvrditi preporuku euroskupine da je Hrvatska spremna za članstvo u europodručju.

Euroskupina se u četvrtak složila s pozitivnom ocjenom Europske komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska ispunila konvergencijske kriterije.

“Možemo biti zadovoljni s ovom preporukom koja bi danas i formalno trebao potvrditi Ecofin”, rekao je Marić.

Ministri financija također će potvrditi pismo predsjednika Vijeća Ecofin Europskom vijeću, odnosno šefovima država ili vlada država članica, koji će o tome raspravljati na sastanku na vrhu 23. i 24. lipnja.

U nacrtu pisma se ističe važnost da Hrvatska i nakon ulaska u europodručje nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela prije dvije godine prilikom ulaska u Europskim tečajni mehanizam (ERM II).

Također se poziva Hrvatsku da provodi daljnje strukturne reforme i investicije predviđene nacionalnim planom za oporavak i otpornost i da vodi zdravu fiskalnu politiku.

“Reforme se sigurno moraju nastaviti, što je važno i za gospodarstvo i za naše društvo. Smatramo da će ne samo Hrvatska imati koristi od članstva, nego i sama eurozona, jer se njezinim proširenjem jača i njezina međunarodna uloga, a dublje integracije su općenito na korist Monetarne i Europske unije”, rekao je Marić.

Vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina

Marić je komentirao i najavljeno poskupljenje goriva. Rekao je da je Vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina te da je preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama. Za dizel je preostalo 20 lipa po litri, a za benzin 36, 37 lipa.

 

Izvor: Hina/Vlada

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime