MASONI Gospodari iz sjene ili mit?

Tko su masoni i zbog čega su prekriveni velom tajni?

5043

Prije nekoliko godina špekuliralo se da su neki koncerti pjevača Marka Perkovića Thompsona u inozemstvu zabranjeni uredbom koja je stigla od masona. Pjevač ih je prozvao u pjesmi na negativan način i to je, navodno, bio razlog zabrane nekih dogovorenih nastupa. Ovih dana pozornost javnosti ponovno su privukli isti, nakon što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić priznao da je član masonske lože. No tko su zapravo masoni?

Masoni ili slobodni zidari su najveće međunarodno tajno društvo na svijetu. Poznati su po svom mističnom pristupnom obredu, tajnim znakovima i rukovanju, po kojima se članovi međusobno prepoznaju.  Društvo je osnovano na “najčišćim” načelima pobožnosti i vrlina, a nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova pa otuda proizlaze njihovi simboli šestar i trokut.

Masonerija je isključivo muško udruženje za uzajamnu pomoć u trenucima potrebe, dok se načela tumače kao ‘bratska ljubav, pomoć, i istina’.

Teoretski, svaki vjernik u Boga, bilo koje vjere, može postati mason. Slobodno zidarstvo poziva ljude svih vjera da vjeruju da, čak i ako koriste različita imena za „Bezimenoga sa stotinu imena“, ipak se mole jednome Bogu i Ocu svega. Utemeljiteljski akt suvremenog slobodnog zidarstva datira iz 1717. kada su četiri engleske lože odlučile osnovati Veliku englesku ložu koja ujedinjuje sve lože u kraljevstvu.

Osnovna organizacijska struktura slobodnog zidarstva je loža, a inicijacijski put postiže se kroz razne stupnjeve od šegrta, djetića, majstora, predlažući alat za moguće poboljšanje sebe samih, do suverenoga generalnoga velikog inspektora. Stari i prihvaćen škotski obred, formaliziran početkom 19. stoljeća, a danas najprakticiraniji u svijetu obuhvaća 33 stupnja.

Od tada, članovi su bili proganjani, jer se tvrdilo da je masonski pokret antipatriotski i antikršćanski. I danas su masoni zabranjeni u Sovjetskom Savezu, Kini, Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu.

Danas se smatra da slobodni zidari imaju više od šest milijuna članova od kojih je većina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Masoni su u prošlosti bili poznati graditelji te su izgradili brojne škole i crkve i bili poznati po svojim dobročinstvima. Ispočetka su društvo masona sačinjavali i sami graditelji, no kasnije se proširilo i na ostala zanimanja, a preuzeli su simbole i neka vjerovanja iz drevnog Egipta te postali tajno udruženje.

Kako se postaje mason?

Muškarac ne smije sam zatražiti da ga se primi u društvo, već društvo osobno poziva člana kojega smatra dovoljno vrijednima da bi mu se iskazala ta čast te potencijalnom kandidatu daju naslutiti da bi ga voljeli imati u svojim redovima. Nakon poziva slijedi proces inicijacije koji se sastoji od četiri faze.

Proces počinje tako da kandidat skida svoj kaput i kravatu te odstranjuje sav novac i predmete od kovine kao znak da ulazi u slobodne zidare potpuno siromašan i bez novca. Pritom se njegova lijeva nogavica zavrće do koljena i košulja raskopčava da se vidi lijeva strana prsiju te se skida desna cipela na koju se obuva papuča. Stavlja mu se povez preko očiju da se simbolično pokaže da je kandidat u „stanju mraka“, a oko vrata mu se stavlja omča.

U drugoj fazi inicijacije muškarca vode preko praga lože gdje mu se na putu ispriječi stražar koji uperi bodež prema ogoljeloj strani njegovih prsiju, nakon čega ga u trećoj fazi odvode Velikom meštru te lože pred kojim kandidat mora kleknuti i odgovarati na njegova pitanja te se zakleti na tajnost. U protivnom, ako mason prekrši zavjet tajnosti mora mu se prerezati grkljan, istrgnuti jezik iz korijena te zakopati u pijesak, mada je ta kazna zapravo više simbolična nego li se primjenjuje u praksi.

U četvrtom stadiju kandidat je proglašen masonom, skida mu se povez s očiju i uz rukovanje pokazuje mu se mjerilo promjera 60 cm koje prikazuje 24 sata jednog dana koje treba utrošiti za rad, molitvu i osvježenje, čekić koji predstavlja moć svijesti i dlijeto koje simbolizira napredak u obrazovanju.

Cijena ulaska u masone razlikuje se od lože do lože i kreće se od 50$ do 2.000$, dok  godišnja cijena članarine također varira, ovisno o loži, od 50$ do 1.000$.

Masoni danas

Danas se za masone može reći prije da su društvo s tajnama nego tajno društvo. Tajna masona vezana je uz rituale, koji se razlikuju od lože do lože. Do današnjih dana u samom središtu djelovanja slobodnih zidara je dobrotvorni rad, moralni razvoj i razvoj i održavanje bratstva i prijateljstva unutar društva. Iako otprilike svaka loža ima svoje različite rituale, geometrijski i arhitektonski motivi prisutni su u svima.

Njihov glavni simbol je kutomjer i kompas, tipični arhitektonski alati, tako uređeni da formiraju četverokut. Za kutomjer kažu da predstavlja stvar ili materiju, a kompas duh ili um. Ti se simboli pojavljuju na sastancima zajedno sa svetom knjigom koja može biti biblija, kuran ili masonski ustav, ovisno o loži.

Masoni u Hrvatskoj

Masonstvo u Hrvata započelo je u njemačkim zemljama kada su pojedini ugledni Hrvati postajali članovi njemačkih loža. Prva hrvatska slobodnozidarska loža utemeljena je 1759. godine u Glini pod nazivom Ratno prijateljstvo. Godine 1777. utemeljena je u dvorcu Brezovici kraj Zagreba, Hrvatska velika loža na čelu s prvim velikim meštrom grofom Ivanom Draškovićem.

Povratkom habsburške vlasti 1813. lože su bile zabranjene, a obnovljene su 1870-ih. Godine 1870. je u Sisku osnovan masonski klub Vjenčić te dvije godine kasnije i loža Ljubav bližnjega, a u Zagrebu je 1892. osnovana Hrvatska vila, prva loža koja se u svojem radu služila hrvatskim jezikom.

Ključna godina za nastanak i formiranje suvremene i utjecajne hrvatske masonerije je 1994., kada je Ministarstvu pravosuđa podnijet zahtjev za odobrenjem rada Velike lože Hrvatske.

Slobodnih zidara koji su utjecali na razvoj hrvatske duhovne misli bilo je mnogo. Među slobodnim zidarima bili su Ivan Meštrović, Ivo Andrić, Gustav Krklec, dr. Andrija Štampar i brojni drugi poznati intelektualci.

U Hrvatskoj danas postoji dvanaest loža u kojima radi 350 slobodnih zidara. Lože rade u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Splitu…

Iako nije poznato tko su sve bili masoni, jasno je da je društvo okupljalo i okuplja brojne poznate i utjecajne ličnosti. Pitanje koje se samo postavlja jest, koliko su utjecali na svjetsku, ali i hrvatsku povijest.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime