Međusobno povezivanje dionika palijativne skrbi

Simpozij „Palijativna skrb u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača i kako dalje“

1322

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača organizirala je 29. studenoga simpozij pod nazivom „Palijativna skrb u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača i kako dalje“.

Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelj, nastoji ublažiti bol i patnju te poboljšati kvalitetu života bolesnika i njegove obitelji.

Kako je istaknula ravnateljica bolnice prim. dr. Marina Kovač poseban je ovo dan za bolnicu, ali i za palijativu u Sisačko – moslavačkoj županiji i šire. Bolnica kojoj je na čelu, napomenula je, prva je bolnica u RH koja je u svoje akte ugradila palijativnu djelatnost, još davne 2004. godine.

„Danas smo ovdje napravili jedan simpozij kako bi pokazali što smo sve kao bolnica do sada učinili u području palijativne skrb i zbrinjavanja palijativnih bolesnika te kako bismo razmijenili iskustva s ljudima iz različitih segmenata brige o palijativnim bolesnicima. Pozvali smo, i drago mi je što su se odazvali, brojne dionike u brizi za takve bolesnike: njegovatelje, udomitelje, centre za socijalnu skrb, ustanove koje brinu o starijim i nemoćnim osobama, volontere, duhovnike itd. Dakle, čitav niz ljudi koji kroz interdisciplinarni pristup brinu o palijativnim bolesnicima i pomažu članovima obitelji u tim trenucima. To je nešto što je budućnost i o čemu se sve više govori. Znamo da postoji mreža palijativnih kreveta, tako da smo mi u Hrvatskoj već značajno odmakli u rješavanju dinamike zbrinjavanja. Sigurno da će vrijeme koje je pred nama pokazati još veće potrebe. Svjesni smo da je palijativnih bolesnika sve više. Kao društvo, ustanove, pojedinci i obitelji moramo se pripremiti za to vrijeme koje dolazi“.

Sanja Predavec, voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva kazala je kako je palijativna skrb prepoznata kao važno područje u sustavu zdravstva, a i šire.

„Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalni program razvoja palijativne skrbi 2017. – 2020. koji je predvidio organizacijske oblike, edukaciju i međusobno povezivanje svih pružatelja palijativne skrbi. I Sisačko-moslavačka županija je uključena u uspostavu sustava palijativne skrb, na bolničkoj i izvanbolničkoj razini. Danas je veliki dan koji je dodatni poticaj uspostavi sustava i međusobnom povezivanju svih dionika. Bit je upravo u međusobnom povezivanju, da znaju jedni za druge, a najviše da su korisnici upoznati s kontaktima, tko im može pružiti skrb u terminalnoj fazi života te pružiti podršku obitelji“.

Dr. Vlasta Vučevac predsjednica je Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora koje je osnovano prije 25 godina s ciljem promicanje struke. “Gdje smo sada i kuda idemo” naziv je predavanja koje je održala na simpoziju u Popovači.

„Na nivou primarne zdravstvene zaštite, koja je i temelj palijative, dakle u domovima zdravlja, imamo organizirane koordinatore, tj. centre za koordinaciju palijativne skrbi i mobilne palijativne timove. To je velika, velika korist neizlječivim, teško bolesnim pacijentima jer se oni na adekvatan, stručni način zbrinjavaju u kući, a ne više u bolnicama. Znamo iz priča, ali i podataka da svaki bolesni čovjek želi biti što bliže obitelji i krugu prijatelja te umrijeti u okruženju u kojem je i živio. To i jest osnovni cilj palijativne skrbi – povećati dostojanstvo i kvalitetu života do kraja života“.

Na simpoziju je nazočio i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo popovačka bolnica domaćin ovog skupa znanstvenika koji aktualizira problematiku koja je sve više prisutna u društvu.

„Kad je u pitanja palijativna skrb moramo biti i jesmo posebno osjetljivi. Sisačko – moslavačka županija je krenula s povećanjem kapaciteta i potreba u palijativi. Imamo određenu mrežu kreveta u Popovači i Petrinji. Smatramo da će jedan ovakav pristup sigurno dati dodatni doprinos. Susret sa stručnjacima koji su danas ovdje, naročito iz Ministarstva, dodatna nam je prilika za razgovor o projektima koje nastojimo razviti i koji se naslanjaju na ovu ustanovu. Govorim o izdvojenoj jedinici palijative u Ravniku za koju smo već napravili rješenje, a u kojoj ćemo dobiti dodatnih 17 kreveta. Radi se o nečemu što je vrlo bitno i značajno. Sigurno da Sisačko – moslavačka županija konstantno traži način i ulaže napore da svom stanovništvu omogući što bolje i kvalitetnije zdravstvene uvjete“.

Dodajmo kako se simpozij dotaknuo brojnih tema poput liječenja boli palijativnog bolesnika, komunikacije s palijativnim bolesnikom unutar palijativnog tima, uloge farmaceuta i socijalnog radnika u palijativnoj skrbi, duhovnosti u palijativnoj skrbi, prehrane palijativnog bolesnika itd.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime