Milanović uklonio biste s Pantovčaka, slažu li se ostali političari s tom odlukom?

620
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Od prošloga tjedna u predvorju Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića više ne stoje biste hrvatskih povijesnih ličnosti, a iz Ureda predsjednika za Hinu su u ponedjeljak izvijestili da su biste pohranjene te da se s muzejima i drugim institucijama razgovara o mogućnosti da im budu ustupljene.

U predvorju Ureda predsjednika donedavno su bile biste Josipa Juraja Strossmayera, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u srijedu da je predsjednik Republike Zoran Milanović uklanjanjem svih bista hrvatskih povijesnih velikana iz Ureda predsjednika minorizirao i odbacio povijest Hrvata.

“Naši hrvatski velikani nisu samo biste i ukras na Pantovčaku nego su simbol ljubavi, žrtvovanja i borbe za Hrvatsku. Zoran Milanović je svojim djelom minorizirao i odbacio povijest Hrvata i svi oni koji o tome šute čine to isto”, napisao je Brkić na svom facebook profilu.

Iz povijesnog iskustva moramo naučiti slijediti vizije najvećih zagovornika Hrvatske te odlučno i javno osuditi one koji svojim djelima pokazuju kako ne poštuju hrvatsku povijest. Jedna je zemlja Hrvatska, jedna je njena povijest, jedan je hrvatski narod. To nitko ne može izbrisati, s bistama ili bez njih, a oni koji ih uklanjaju zapravo najviše govore o sebi samima i njihovom odnosu prema tim velikanima, ocijenio je Brkić.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) osudio je u srijedu odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića o micanju bisti hrvatskih velikana iz Ureda predsjednika, ustvrdivši da su oni time izjednačeni s, kako je rekao, zločincem Josipom Brozom Titom.

Zekanović je u slobodnom govoru u Saboru rekao kako je nakon izbora Zorana Milanovića za predsjednika Republike glavno pitanje bilo hoće li Titova bista biti vraćena u Ured predsjednika na Pantovčak.

Milanović je napravio ono što smo i očekivali – zaboravio je da Hrvatska ima slavnu povijest i da biste kralja Tomislava, Josipa Jurja Strossmayera, Stjepana Radića i kardinala Alojzija Stepinca zaslužuju biti u Uredu predsjednika, ustvrdio je Zekanović i ocijenio kako “Milanovićevoj politici nije mjesto u javnom prostoru ni u muzeju”.

Uklanjanjem bista iz Ureda predsjednika Republike Zoran Milanović pokazao je da želi biti predsjednik svih građana, ocijenila je u utorak predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

“Milanović je u cijeloj kampanji i svojom inauguracijom pokazao da želi biti predsjednik svih građana Hrvatske i da želi maknuti ideologiju. Uklanjanjem bista to je i pokazao”, ustvrdila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here