Mošćeničani proslavili blagdan nebeskog zaštitnika sv. Jakova

80

Obilježavanje blagdana sv. Jakova, nebeskog zaštitnika Mošćenice počeo je svečanom sjednicom Mjesnog odbora. Na sjednici Mjesnog odbora čule su se poruke budućnosti Mošćenice koja izgleda bolje nego prethodne godine.

Izvor: FB Rad za naš grad
Izvor: FB Rad za naš grad
Izvor: FB Rad za naš grad

Svečano obilježavanje nastavljeno je polaganjem vijenaca i svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, kao i kod spomenika žrtvama NOB-a iz Mošćenice.

Izvor: FB Rad za naš grad
Izvor: FB Rad za naš grad
Izvor: FB Rad za naš grad

Nakon procesije održano je misno slavlje na otvorenom, pokraj kapele sv. Jakova, u zajedništvu sa svećenicima s petrinjskog područja, predvodio je preč. Vladimir Hren, začasni sisački kanonik i župnik župe sv. Luke u Travnom, a u propovijedi je o sv. Jakovu kazao:

Izvor: FB Rad za naš grad
Izvor: FB Rad za naš grad

“Jakov je bio sin Zebedeja i sin slavne Salome, a brat Ivana evanđelista. Rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Na apostolat je pozvan u proljeće ili ljeto g. 28. od samoga Krista. Sveti Matej o tom u svom Evanđelju piše:

VEZANE VIJESTI
Tradicionalnu svadbu u kočijama od Moščenice do Petrinje pratile naše kamere
Izvor: FB Rad za naš grad

“Idući  dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpaju mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim. Sveti Jakov pripada onome najužem krugu oko Isusa! Bio je prisutan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru, njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju.

Izvor: FB Rad za naš grad

Sveti Jakov je bio naglog karaktera o tome nam svjedoči zgoda iz Isusova života, koju nam opisuje evanđelist Luka, kada ga negostoljubivi Samarijanci ne htjedoše primiti. “Kad to vidješe učenici, Jakov i Ivan, rekoše: “Gospodine, hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi?” Isus se okrenu kao milosrdni blagi otac i prekori Jakova i Ivana da ne smiju to činiti, ne smiju željeti zlo drugome.”

VEZANE VIJESTI
Blagdan je Velike Gospe
Izvor: FB Rad za naš grad

Na proslavi je bio i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji se na kraju, poslije misnog slavlja, osvrnuo na prethodne događaje: “Kao gradonačelnik dat ću sve od sebe, ne samo što potičem odavde, nego želim da imamo svi ono što trebamo imati, a to je standard života. Neka sv. Jakov bude vječita nada, ljubav, želja, inspiracija, hrabrost da budemo bolji ljudi i napravimo što više za naše mjesto i za cijelu Petrinju.”

Dodajmo i kako je u samoj kapeli postavljena izložba Križni put, čijih su 14 postaja i druge svete likove iz petrinjske gline, uz vjeroučitelja Vjekoslava Uvalića, izradili učenici od 2. do 4. razreda Osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here