Mrak Taritaš: budućnost graditeljstva su poslovi vezani uz energetsku učinkovitost

234

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš u Čakovcu je u četvrtak sudjelovala na tematskoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije o stanju u graditeljstvu.

Mrak-Taritaš je tom prigodom rekla kako “budućnost graditeljstva više neće biti velika izgradnja jer smo premala zemlja” te da su tu drugi poslovi, ponajprije vezani uz energetsku učinkovitost.

Izjavila je također kako je općepoznato da graditeljstvo prvo osjeti recesiju, ali iz nje prvo i izlazi. Ocijenila je kako na ekonomskom području u Europskoj uniji dolazi do pomaka i da se stvari preslaguju te je dodala da se to osjeća i u Hrvatskoj.

“Graditeljstvo koje se temelji na ‘biznisu’ s nekretninama više nije budućnost, to je sada energetska učinkovitost”, istaknula je ministrica.

“Na raspolaganju su velika sredstva Europske unije, kao i naša sredstva, ali treba imati na umu da Unija novac za energetsku učinkovitost nikad ne daje za privatne potrebe, nego za javne. Prije su to bila sredstva za komunalnu infrastrukturu, a sada EU od nas traži da obnovimo određeni broj zgrada za javnu upotrebu”, rekla je ministrica.

“Očekuje se da se naši građevinari promijene jer nema više potrebe za velikim brojem stanova, za autocestama, ali ima potrebe za rekonstrukcijama, sanacijama i transformacijama. Treba vremena da se građevinari ‘poslože’, ali neke su se tvrtke već okrenule tome smjeru” zaključila je ministrica Mrak-Taritaš.

 

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime