Na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija o povećanju troškova za energente u školama

Sjednica je održana u Poreču

81
Foto: Zagrebačka županija

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u Poreču u organizaciji Istarske županije i Hrvatske zajednice županija, a u ime Zagrebačke županije istoj je nazočio zamjenik župana Damir Tomljenović.

Uz župane, na sjednici je sudjelovao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs vezano uz povećanje troškova energenata i prijevoz učenika. Županije, kao osnivači većine osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske, zbog poremećaja na svjetskom tržištu opskrbe, prvenstveno uzrokovane ratom u Ukrajini, dobivaju sve veće račune za troškove energenata i prijevoz učenika. Ti računi plaćaju se sredstvima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog i srednjeg školstva, tzv. decentraliziranim sredstvima koje osigurava Vlada Republike Hrvatske kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

„Velik broj osnivača osnovnih i srednjih škola i prije naglog i značajnog porasta troškova, osiguravao je značajna vlastita financijska sredstva za redovan rad osnovnih i srednjih škola. Bez obzira i na značajna ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada osnovnih i srednjih škola njihovo održavanje postalo je značajna financijski teret za osnivače“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Foto: Zagrebačka županija

Ministar Fuchs je rekao da je Ministarstvo svjesno povećanja cijena energenata uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, ali i višestrukih povećanja troškova ne samo u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, već i institutima i sveučilištima. „Vlada RH je svjesna tih problema i ja vjerujem da će doći do pomaka unutar decentraliziranih sredstava“, poručio je ministar Fuchs.

U nastavku sjednice razgovaralo se o pitanju bespravne gradnje koje je pokrenuo župan Istarske županije Boris Miletić. U tijeku su postupci izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o šumama, a kroz nekoliko predloženih točaka moglo bi se postići efikasno suzbijanje bespravne gradnje u relativno kratkom roku.

Sjednici je nazočio i Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu na temu projekta „Škola i zajednica“ koji ima za cilj promjenu perspektive u građanskom odgoju i obrazovanju kako bi se škola približila zajednici i zajednica školi. „Županije i gradovi su jednako važni kao i državna razina, a ŠiZ je inovativno i jedinstveno odgojno-obrazovno iskustvo za sve“, rekao je. Predmet „Škola i zajednica“ utemeljen je na pristupima aktivnog proučavanja i učenja – prije svega učenje zalaganjem u zajednici, projektno te istraživačko proučavanje i učenje. Korištenjem metoda suradničkoga i iskustvenoga učenja osigurava se demokratsko okružje u kojem učenici sami prepoznaju i analiziraju pojave važne za njihov život. Jokić ističe da je bitan intenzivan pristup nastavnika koji će svoje učenike aktivirati na rješavanje izazova u zajednici.

Foto: Zagrebačka županija

O položaju Hrvata u Republici Srbiji govorili su Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji kao i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Hrvati u Republici Srbiji su višestoljetno domicilno stanovništvo koje je prošlo kroz složene migracijske procese – s različitih područja današnjih država Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine naseljavaju teritorij Bačke, Srijema i, u manjem broju, Banata.

Budućnost Hrvata u Srbiji ovisit će o demokratskom razvoju Srbije i pratećem procesu europeizacije pravnoga, institucionalnog i političkog okvira, ekonomskim prilikama, hrvatsko-srpskim odnosima, naravi i učincima bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije, diplomatskom zauzimanju svih razina vlasti Hrvatske na rješavanju problema Hrvata u Srbiji, spremnosti pripadnika zajednice za korištenje manjinskih prava te uspješnosti vodstva hrvatske zajednice u kreiranju politika i razvoju manjinske institucionalne infrastrukture.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime