Na ovogodišnjem Eurosongu o politici, sukobima, miru i socijali

86

Pravila na najvećem europskom pop natjecanju zabranjuju političke izjave, ali uvijek se može pronaći način da se svjetske krize prikradu na pozornicu, što dokazuje i nekoliko ovogodišnjih sudionika Eurosonga.

Eurosong je na površini natjecanje glazbenika koji pokušavaju impresionirati europske televizijske gledatelje zanatskim pop pjesmama, blještavom odjećom i dopadljivom, nekad i ridikuloznom koreografijom.

Međutim, ovogodišnje natjecanje dolazi u vrijeme kriza i napetosti u svijetu i dio od 40 natjecatelja iz isto toliko zemalja dolazi u Beč s pjesmama o sukobima, miru i socijalnim pitanjima.

Najočitiju političku konotaciju ima armenska grupa Genealogy koja se u baladi Face The Shadow koristi stihovima “Nemoj negirati, nikada nemoj negirati”, što je vjerojatno referenca na genocid počinjen nad Armencima u Osmanskom Carstvu prije sto godina.

VEZANE VIJESTI
Aktualno: Krešo Beljak otkrio hoće li se kandidirati za predsjednika

Prošlomjesečna godišnjica tog pokolja ponovno je digla tenzije između nekoliko zemalja i Turske koja ga odbija priznati kao genocid.

Službena pravila Eurosonga su jasna: “Nikakvi stihovi, govori, geste političke ili slične prirode nisu dopušteni”.

Ali političke teme uvijek se prikradu tom natjecanju, posebno kad je svijet u krizi ili kad zemlje žele naglasiti svoj nacionalni identitet, kaže Catherine Baker, povjesničarka sa sveučilišta u Hullu koja je proučavala Eurosong.

Naposlijetku, natjecatelje biraju nacionalne televizije koje su povezane s nacionalnim politikama. “To je u samoj srži Eurosonga”, rekla je Baker.

U dvije polufinalne večeri u utorak i četvrtak te na finalu u subotu, gledatelji će čuti nekoliko pjesama koje nemaju izravnu političku agendu, ali su aluzije dosta jasne. Mađarski pjevačica Boggie ima pjesmu Wars For Nothing (Ratovi nizašto), a Francuskinja Lisa Angell otpjevat će stihove “Sve me to podsjeća na pepeo mog sela obavijenog tišinom”.

VEZANE VIJESTI
Divjak se oprostila od politike, vraća se akademskoj karijeri

Ruskinja Polina Gagarina ulazi u natjecanje s pjesmom A Million Voices (Milijun glasova), emotivnom pjesmom o sućuti i miru, u vrijeme kad je njezina zemlja suočena s velikim diplomatskim pritiskom zbog uloge u ukrajinskoj krizi. Gagarina se ne zamara time da bi mogla biti loše prihvaćena zbog političke situacije u koju se uplela njezina zemlja.

S tim se slažu i kladioničari: Gagarina je četvrta na popisu favorita. Ispred nje su Šveđanin Mans Zelmerlow, talijanski operni trio Il Volo i australac Guy Sebastian.

Australija je dobila posebnu pozivnicu organizatora EBU-a jer ta zemlja ima veliku bazu fanova Eurosonga i tridesetogodišnju tradiciju prijenosa. Lani je svaki deseti Australac, ili njih 2,7 milijuna, gledalo to europsko pjevačko natjecanje.

VEZANE VIJESTI
Gradsko vijeće Grada Petrinje ima novog predsjednika

Prošle je godine u Kopenhagenu pobijedila austrijska bradata pjevačica Conchita Wurst koja je iskoristila svoj trenutak slave za širenje poruka tolerancije. Njezin nasljednici kad je u pitanju zagovaranje ljudskih prava ove godine dolaze iz Poljske i Finske.

Poljska pjevačica Monika Kuszynska djelomično je paralizirana, što je posljedica teške prometne nesreće, i kaže da želi premostiti podjele između zdravih i invalidnih osoba.

Finski punk bend Pertti Kurikan Nimipaivat sastavljen je od članova s mentalnim hendikepom. Basist Sami Helle rekao je da je njihov projekt poruka protiv standardnih društvenih normi.

Izvor/Foto: hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here