Na ovogodišnjem Eurosongu o politici, sukobima, miru i socijali

272

Pravila na najvećem europskom pop natjecanju zabranjuju političke izjave, ali uvijek se može pronaći način da se svjetske krize prikradu na pozornicu, što dokazuje i nekoliko ovogodišnjih sudionika Eurosonga.

Eurosong je na površini natjecanje glazbenika koji pokušavaju impresionirati europske televizijske gledatelje zanatskim pop pjesmama, blještavom odjećom i dopadljivom, nekad i ridikuloznom koreografijom.

Međutim, ovogodišnje natjecanje dolazi u vrijeme kriza i napetosti u svijetu i dio od 40 natjecatelja iz isto toliko zemalja dolazi u Beč s pjesmama o sukobima, miru i socijalnim pitanjima.

Najočitiju političku konotaciju ima armenska grupa Genealogy koja se u baladi Face The Shadow koristi stihovima “Nemoj negirati, nikada nemoj negirati”, što je vjerojatno referenca na genocid počinjen nad Armencima u Osmanskom Carstvu prije sto godina.

Prošlomjesečna godišnjica tog pokolja ponovno je digla tenzije između nekoliko zemalja i Turske koja ga odbija priznati kao genocid.

Službena pravila Eurosonga su jasna: “Nikakvi stihovi, govori, geste političke ili slične prirode nisu dopušteni”.

Ali političke teme uvijek se prikradu tom natjecanju, posebno kad je svijet u krizi ili kad zemlje žele naglasiti svoj nacionalni identitet, kaže Catherine Baker, povjesničarka sa sveučilišta u Hullu koja je proučavala Eurosong.

Naposlijetku, natjecatelje biraju nacionalne televizije koje su povezane s nacionalnim politikama. “To je u samoj srži Eurosonga”, rekla je Baker.

U dvije polufinalne večeri u utorak i četvrtak te na finalu u subotu, gledatelji će čuti nekoliko pjesama koje nemaju izravnu političku agendu, ali su aluzije dosta jasne. Mađarski pjevačica Boggie ima pjesmu Wars For Nothing (Ratovi nizašto), a Francuskinja Lisa Angell otpjevat će stihove “Sve me to podsjeća na pepeo mog sela obavijenog tišinom”.

Ruskinja Polina Gagarina ulazi u natjecanje s pjesmom A Million Voices (Milijun glasova), emotivnom pjesmom o sućuti i miru, u vrijeme kad je njezina zemlja suočena s velikim diplomatskim pritiskom zbog uloge u ukrajinskoj krizi. Gagarina se ne zamara time da bi mogla biti loše prihvaćena zbog političke situacije u koju se uplela njezina zemlja.

S tim se slažu i kladioničari: Gagarina je četvrta na popisu favorita. Ispred nje su Šveđanin Mans Zelmerlow, talijanski operni trio Il Volo i australac Guy Sebastian.

Australija je dobila posebnu pozivnicu organizatora EBU-a jer ta zemlja ima veliku bazu fanova Eurosonga i tridesetogodišnju tradiciju prijenosa. Lani je svaki deseti Australac, ili njih 2,7 milijuna, gledalo to europsko pjevačko natjecanje.

Prošle je godine u Kopenhagenu pobijedila austrijska bradata pjevačica Conchita Wurst koja je iskoristila svoj trenutak slave za širenje poruka tolerancije. Njezin nasljednici kad je u pitanju zagovaranje ljudskih prava ove godine dolaze iz Poljske i Finske.

Poljska pjevačica Monika Kuszynska djelomično je paralizirana, što je posljedica teške prometne nesreće, i kaže da želi premostiti podjele između zdravih i invalidnih osoba.

Finski punk bend Pertti Kurikan Nimipaivat sastavljen je od članova s mentalnim hendikepom. Basist Sami Helle rekao je da je njihov projekt poruka protiv standardnih društvenih normi.

Izvor/Foto: hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here