Novih 1851 slučaja: Za testiranje i liječenje covida HZZO potrošio 2,1 milijarde kuna

18

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 1851 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 18 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 9620, među njima je 871 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 122 pacijenta. U samoizolaciji je trenutno 18.890 osoba.

Od početka pandemije ukupno je zabilježeno 422.908 osoba s koronavirusom, od kojih je 8847 umrlo. Ukupno se oporavila 404.441 osoba, od toga 1305 u posljednja 24 sata.

Do sada na liječenje covida i testiranje utrošeno 2,13 milijarde kuna

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u Saboru kako je od početka pandemije do kraja kolovoza ove godine za testiranje i liječenje oboljelih od Covida-19 iz obveznog zdravstvenog osiguranja plaćeno ukupno 2,13 milijarde kuna.

Hrvatski zavod za zdravstvo osiguranje od početka pandemije do kraja kolovoza za testiranje i liječenje oboljelih od covida iz obveznog zdravstvenog osiguranja platio je ukupno 2,13 milijarde kuna, kazao je Beroš podnoseći Saboru tromjesečno Izvješće o mjerama protiv epidemije Covida-19.

Odgovarajući na zabrinutost za zdravstveno stanje nacije ministar je rekao kako je tek za 1,9 posto manje kontakata koje građani uspostavljaju s liječnicima obiteljske medicine, a povećan je broj telefonskih i e-mail kontakata, dok se preventivne mjere, posebno za onkološke bolesnike, odvijaju u najvećoj mogućoj mjeri s obzirom na okolnosti.

Kad je riječ o broju naručenih doza cjepiva pojasnio je da se one odnose ne samo na ovu, već i na 2022. i 2023. godinu.

Na nove varijante virusa cjepivo djeluje u 75 do 80 posto slučajeva

O povezanosti cijepljenja i mortaliteta Beroš je istaknuo kako kao svjetska populacija imamo sreće da cjepivo djeluje na nove varijante virusa. “Moramo biti zahvalni znanosti i struci što je iznjedrila cjepivo koje na nove varijante djeluje u 75 do 80 posto slučajeva. Ovo cjepivo, kao nijedno na svijetu, ne štiti 100 posto”, poručio je  Beroš zastupniicma.

Za samo izvještajno razdoblje od lipnja do kraja kolovoza naveo je kako je to bilo razdoblje s bitno slabijim intenzitetom epidemije, što je doprinijelo odličnim turističkim rezultatima.

U izvještajnom razdoblju zdravstveni sustav se prilagodio, smanjio covid odjele i povećao pružanje zdravstvene zaštite ostalim pacijentima i nastavljeno je intenzivno provođenje testiranja i nadzora zaraženih te cijepljenje, kazao je ministar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here