Novo žarište u Novskoj, virus ušao u Obiteljski dom za starije i nemoćne

Poduzete su sve potrebne epidemiološki mjere te je određena potpuna dezinfekcija doma

1140

Sisačko – moslavačka županija nažalost ima prvu preminulu osobu od koronavirusa, a dogodio se i proboj virusa u Obiteljski dom za starije i nemoćne u Novskoj, no stanje je pod kontrolom, rečeno je 15. rujna na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

O epidemiološkoj situaciji na području županije izvijestila je Bojana Hrvojić iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije. Kazala je kako je aktivnih slučajeva 41, ukupno je do sada oboljelo 208 osoba, a u samoizolaciji su trenutno 142 osobe.

„U protekla 24 sata imamo osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID – 19. Nažalost, jedna osoba je preminula. Od zaraženih, radi se o šest pacijenata s područja grada Novske od kojih su troje korisnici Obiteljskog doma za starije i nemoćne Vita u Novskoj te po jedan pacijent u Petrinji i Sisku. U Novskoj je u spomenutom domu do sada oboljelo 14 osoba, 12 korisnika i dva djelatnika. Jedan je korisnik nažalost preminuo. Od 12 oboljelih korisnika, njih devet je hospitalizirano, a tijekom dana bit će još njih troje. Potrebno je naglasiti da su prije svega poduzete sve potrebne epidemiološki mjere nadležnog Zavoda za javno zdravstvo u suradnji sa sasvim drugi zdravstvenim institucijama te da je određena potpuna dezinfekcija navedenog doma.“

Župan Ivo Žinić izrazio je sućut obitelji preminulog napomenuvši kako je novo žarište trenutno u Novskoj no kako je sve pod kontrolom.

„Da nije bilo ulaska, odnosno prijenosa virusa u ovaj dom, vjerujem da bi situacija bila dosta dobra. Većina bolesnika iz ovog doma je hospitalizirana u našoj sisačkoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ i pod liječničkim su nadzorom. Međutim, moram kazati i tužnu vijest da je prva osoba iz ovog doma umrla, tako da sad imamo jednu osobu koja je umrla od COVID-19 na području naše županije. Ta osoba je bila 1938. godište, dakle riječ je o starijoj osobi koja je imala i druge tegobe tako da uzrok smrti nije samo COVID-19, iako je bio pozitivan“.

Načelnik Stožera Roman Rosavec kazao je kako su i dalje na snazi mjere koje su uveli 7. rujna i koje vrijede do 21. Rujna. Dodao je da najviše upita dobivaju vezano uz organizaciju svadbi i sportskih natjecanja pa je još jednom pojasnio preporuke.

„Svadbene svečanosti na području Sisačko – moslavačke županije po pitanju broja uzvanika nisu ograničene. Ono što svi trebamo poštovati i čega se u tim slučajevima treba pridržavati su mjere fizičke distance i poštivanje propisane kvadrature od četiri četvorna metra po osobi. Razmatrali smo i mogućnost da se na sportskim natjecanjima, prvenstveno na nogometnom utakmicama dozvole gledatelji, budući da smo od Nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije zaprimili dopis vezan uz razmatranje mogućnosti puštanja dijela gledatelja. U razdoblju koje je pred nama nismo još usvojili tu mogućnost, već smo i dalje mišljenja, u dogovoru sa strukom, da ove mjere treba poštovati do 21. rujna, a tada ćemo, sukladno stanju na terenu, procijeniti i vidjeti mogućnost da se i na sportskim natjecanjima u određenom okviru dopusti prisustvo gledatelja“.

Rosavec je kazao kako se nastava u školama obavlja u posebnim uvjetima te podsjetio da u učionicama, gdje su mogli osigurati uvjete, nije obavezno nošenje maske, ali izvan njih i unutar škole je obavezno.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut izvijestio je da su trenutno 33 aktivne mjere COVID-19, liječenje i karantena, a 167 osoba je u samoizolaciji. Od policijskih službenika, dva su sa izrečenom mjerom COVID liječenje kod kuće, a četiri policijska službenika su u samoizolaciji. Ukupno, od početka epidemije do sada, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirane su 204 mjere vezane za COVID, a za 171 osobu je ukinuta mjera. Dodao je i kako kako su inspektori prošlog tjedna obavili 244 nadzora te utvrdili jedno kršenje mjera zbog čega je izrečeno usmeno upozorenje.

Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” dr. Tomislav Dujmenović kazao je kako šest pacijenata smještenih u sisačku bolnicu nema kliničke simptome, dok ostali pacijenti imaju srednje tešku kliničku sliku, no nitko od hospitaliziranih nije na respiratoru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here