Novska dio najvećeg svjetskog natjecanja u izradi video igara

Global Game Jam se održava u sklopu projekta „Sisačko-moslavačka županija -središte gaming industrije“

701

Novska je domaćin Global Game Jam natjecanja, koje se od 25. do 27. siječnja održava u Sportskoj dvorani Srednje škole Novska.

Global Game Jam se održava u sklopu projekta „Sisačko-moslavačka županija -središte gaming industrije“, a riječ je o najvećem svjetskom događaju na kojem se stvaraju video igre. Zamišljen je tako da u isto vrijeme na čitavom svijetu developeri u roku 48 sati stvaraju video igre na zadanu temu te ih kasnije objavljuju na Global Game Jam stranici, pojasnio je uoči početka natjecanja direktor županijske Razvojne agencije SIMORA Mario Čelan.

„U Global Game Jam je ove godine uključeno 869 gradova u više od 120 države svijeta. Svi ovi game developeri koji su danas s nama, njih 60, očekuju objavu teme. Oba je za sad nepoznata i sudionici natjecanja u cijelom svijetu je saznaju u istom trenutku. Tu temu oni moraju obraditi u 48 sati, osmisliti, naći sadržaj, svoju tematiku i sve to odraditi u zadanom roku. Nakon 48 sati sve se to šalje u Kaliforniju, u središte Global Game Jama i nakon tri tjedna dolaze rezultati, a nadamo se da će jedan od najboljih radova biti upravo iz Novske“, kazao je Čelan.

VEZANE VIJESTI
Svečana sjednica povodom Dana općine Gvozd

U Novskoj je nazočio i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji se ovom prilikom osvrnuo na projekt „Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije“ te predstavio i novi srednjoškolski obrazovni program Tehničar za razvoj video igara.

„Napravili smo sve potrebne pripreme da ministarstvo i agencije mogu pristupiti vrednovanju tog programa i vjerujem da će u budućnosti, kroz godinu – dvije taj program zaživjeti. Gledajući razvoj digitalne tehnologije i informatike, to je svakako zanimanje koje će u budućnosti itekako biti cijenjeno. Čitav naš projekt kojim želimo postati županija sjedište gaming industrije, započeli smo onih najranijih dana, od naših najmlađih. Naime, u vrtiće smo uveli učenje engleskog jezika, ali na jedan način kojim se odmah potiču i razvijaju i određene informatičke sposobnosti. Drugi korak su edukacije u našim osnovnim i srednjim školama kroz koje želimo dobiti jedan broj naših mladih koji se žele baviti ovim poslom. Najznačajniji je korak izgradnja poduzetničkog inkubatora sa svim potrebnim sadržajima, sa svim potrebnim studijima i opremom. Osim toga cilj nam je omogućiti mladima koji se žele početi baviti ovim zanimanjem da to i učine. Grad Novska i Županija potiču start up tvrtke s iznosom od 150 tisuća kuna i mislim da je to jedan dovoljan iznos da mladi mogu pokrenuti svoj biznis“, rekao je župan.

VEZANE VIJESTI
NOVSKA Pijan sjeo za volan teretnog vozila pa sletio

Kurikulum za srednjoškolski obrazovni program Tehničar za razvoj video igara je u izradi i trenutno ga je izrađeno 70%, kazao je ovom prilikom ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

„Kurikulum je namijenjen učenicima koji su zainteresirani za izradu video igara. Njime bi trebali dobiti stručnjake za gaming industriju. Učenici su zainteresirani za tako nešto. Otkad su načuli da bi trebao biti otvoren taj smjer, stalno zovu. Plan je bio je da se krene od sljedeće školske godine. No, to ne ovisi o nama. Ministarstvo je to koje treba odobriti, a hoće li se to stići napraviti, još ne znamo. Što se tiče opreme i razreda, poznato je kako smo mi postali regionalni centar kompetentnosti i da smo dobili jako velika europska sredstva. S njima ćemo opremiti nekoliko praktikuma koji će biti namijenjeni gaming industriji“, istaknuo je Malović.

VEZANE VIJESTI
Polaznicima gaming edukacije uručeni ugovori o samozapošljavanju

Dodajmo kako će se posljednjeg dana natjecanja na Global Game Jamu ocjenjivati i prezentirati video igre. Nagrađena će biti četiri najbolja tima na lokalnoj razini dok će se konačni pobjednik znati nakon ocjenjivanja svih sudionika širom svijeta.

Foto: www.smz.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here