O bespovratnim sredstvima za građane u Kutini govorio ministar Zmajlović

400

„Energetska obnova zgrada i obiteljskih kuća važna je zato što svaki građanin može osjetiti korist. Živjeti u obnovljenim prostorima je ugodnije. Računi za energiju su manji za barem trećinu, a mogu biti i do 60% ako se kombinira više mjera. Korist ima gospodarstvo jer uz 600 milijuna kuna poticaja iz Fonda otvaramo projekte vrijedne preko 1,2 milijarde kuna i čuvamo radna mjesta primarno domaćim obrtnicima i malim tvrtkama. I naravno, čuvamo okoliš“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Kutini.
Koji projekti će se provoditi ove godine te tko i kako može ostvariti pravo na bespovratna sredstva, danas su predstavnicima lokalne samouprave i građanima prezentirali ministar Mihael Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sa suradnicima.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 600 milijuna kuna za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. godini. Pripremljeno je 36 javnih poziva i natječaja kroz koje će se projekti sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava.
Među projektima namijenjenima direktno građanima najznačajniji je program energetske obnove obiteljskih kuća. Ove godine mijenja se natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata obnove obiteljskih kuća učinilo jednostavnijom i bržom. Natječaj za obnovu obiteljskih kuća ići će početkom ožujka. Prijave će od ove godine umjesto preko jedinica lokalne samouprave ići direktno u Fond i moći će se prijaviti svi građani iz svih dijelova Hrvatske te dobiti bespovratna sredstva moći dobiti po jednakim i transparentnim kriterijima i uz jednaku, transparentnu proceduru.
U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana su sredstava za sufinanciranje i do 10.000 projekata energetske obnove obiteljskih kuća, a natječaj će ići početkom ožujka.
Nastavlja se i program sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada, a ove godine bit će objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.
Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja za građane, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv je predviđen u svibnju.
Nastavit će se i projekt sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike.
Uz projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, ministar Zmajlović istaknuo je, za područje Sisačko-moslavačke županije, posebno vrijedan projekt zaštite i očuvanja bijele rode. Riječ je o projektu kojim je obuhvaćeno 12 županija u Hrvatskoj, a kroz koji se vlasnicima objekata na čijim krovovima se nalaze gnijezda roda daje naknada 700 kuna po gnijezdu. Lani je ukupno isplaćeno 263.900 kuna za 377 gnijezda u Hrvatskoj, a sredstva u jednakom iznosu od po 50% osiguravaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i županije.
Sisačko-moslavačka županija je među županijama sa najvećim brojem gnijezda, njih čak oko 200. Prošle godine nije bila uključena u program, no ove će se godine ponovno uključiti.
Ministar Zmajlović stoga je, istaknuvši da se na ovaj način želi očuvati tradicionalni i prema prirodi prijateljski način života, pozvao građane Sisačko-moslavačke županije da čuvaju gnijezda roda i iskoriste pravo na naknade.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime