OBAVIJEST MJEŠTANIMA NASELJA GORNJE OREŠJE, PREPOLNO, TURKOVČINA I ŽITOMIR

234

Sukladno odredbi članka 26. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju („Narodne novine“ broj 56/13, 64/15, 104/17 i 115/18) obavještavaju se mještani naselja Gornje Orešje, Prepolno, Turkovčina i Žitomir koji koriste lokalne vodovode da voda iz istih nije ispravna za korištenje.

Dana 27.02.2019. uzeti su uzorci vode za ljudsku potrošnju iz lokalnih vodovoda u naselju Gornje Orešje (Gornje Orešje 77), naselju Prepolno (Prepolno 15), naselju Turkovčina (Turkovčina 12) i naselju Žitomir (Žitomir 63) u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju.

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju uzorci prema ispitivanim parametrima zbog bakteriološkog onečišćenja nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe („Narodne novine“ broj 125/17).

VEZANE VIJESTI
Svjetski je dan voda-Hrvatska po bogatsvu vodom treća u Europi

Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama. Tu mjeru je potrebno provoditi do normalizacije stanja u vodoopskrbi, odnosno do dobivanja zdravstveno ispravnog uzorka.

Foto: Zagrebačka županija

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here