Obilježena 30. godišnjica posjeta predsjednika Tuđmana Petrinji

Blagoslovljeno je spomen-obilježje hrvatskog branitelja

211

U Petrinji je obilježena 30. godišnjica od posjeta prvog predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana Petrinji i obrambenom položaju u selu Pecki.

Obilježbu je organizirala Udruga ratnih veterana „Veterani Domovinskog rata grada Petrinje”, čiji je predsjednik Zlatko Iskrić podsjetio da je posjet predsjednika Tuđmana bio vrlo značajan događaj za grad Petrinju:

“On je prvo posjetio Petrinju u ranim jutarnjim satima, družio se sa žiteljima na sadašnjem Trgu hrvatskih branitelja i riskirajući svoj život inzistirao je da ide na najteži obrambani položaj, a to je bilo selo Pecki. Bio je tamo s ljudima i podigao im moral. To je jedan od rijetkih primjera u kojima je predsjednik obišao prvu liniju, zbog svojih obveza koje je imao tada. Poslije je obišao napadnutu policijsku postaju u Petrinji te Hrvatsku Kostajnicu.”

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes naglasila je da je posjetom prvog hrvatskog predsjednika Petrinji istaknuta važnost ovog kraja za obranu Hrvatske:

“Danas, nakon tih silnih godina kada smo branili Hrvatsku pa je nakon toga i obnavljali, opet smo u situaciji kada moramo obnavljati naš grad. Nadam se da će branitelji, kao što su sudjelovali u obrani, sudjelovati u obnovi naše drage Petrinje uz pomoć svih vas ovdje prisutnih.”

Posjet predsjednika Petrinji bio je motiv i poticaj, istaknuo je zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić:

“Danas smo u sličnim okolnostima, kada pokušavamo ponovno izgraditi naš grad. Mjesec dana nakon posjeta predsjednika Petrinji, morali smo napustiti svoja ognjišta. Tada se sjećam da je predsjednik rekao “ne damo ni pedlja hrvatske zemlje”. Vjera u vodstvo bila je tada kao što i danas trebamo imati vjere u vodstvo da ćemo izgraditi svoj grad i da će biti kakav je bio nekada pa čak i bolji.”

Izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske, pukovnik Ivan Radić naglasak je stavio na mlade generacije istaknuvši da ima jako puno mladih koji poštuju žrtvu hrvatskih branitelja:

“Koji u hrvatskim braniteljima vide uzor, koji dolaze u Hrvatsku vojsku i policiju. Nemalo puta im kažem da ih smatram kao i hrvatski branitelji iz 1991. godine. Odoljeli su pozivima europskih zemalja i ostali u svojoj Domovini služiti svom narodu.”

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović naglasio je da je posjet prvog hrvatskog predsjednika Petrinji bila jedna od malih, ali presudnih stvari:

“Jer u to doba, kada je nada bila jedan tako nježan plam koji su pokušavali ugasiti čelikom, oružjem, smrću… On je došao ovdje i razgorio taj plam i dao je nadu. Omogućio je da se taj plam pretvori u oganj, u vatrenu oluju koja je pet godina kasnije oslobodila našu Hrvatsku.”

U ovoj je prigodi i blagoslovljeno spomen-obilježje hrvatskog branitelja koji kleči pred raspetim Isusom Kristom, rad đakona Vjekoslava Uvalića:

“Nikada u životu nikada nisam mijesio glinu niti sam imao te darove. Htio sam dati spomen petrinjske gline koja je natopljena krvlju. U sebi nosi taj pečat istinoljubivosti. Doista mu nedostaje još samo taj duh da progovori taj hrvatski branitelj. To je jedini takav spomenik gdje je oslikan lik hrvatskog branitelja. Neka s ovog mjesta započne ta sloboda, taj duh života u svakom smislu.”

Udruga ratnih veterana „Veterani Domovinskog rata grada Petrinje“ predstavila je svoje djelovanje, u sklopu obilježbe postavljena je i mani izložba o posjetu dr. Franje Tuđmana Petrinji, a u glazbenom dijelu programa nastupili su KUD Hrastovička gora i Vokalni ansambl Benediktus.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime