Obrtnički sajam & street food festival 27. travnja u Sisku

Manifestaciju prati bogat dnevni kulturno-zabavni program te koncert Opće opasnosti u večernjim satima

994

Udruženje obrtnika Sisak organizira manifestaciju Obrtnički sajam & street food festival koja će se održati 27. travnja u pješačkoj zoni grada Siska, najavljeno je 12. travnja konferenciji za novinare.

Predsjednica Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić podsjetila je kako su Obrtnički sajam i kulinarska manifestacija prvi puta organizirani prošle godine u sklopu promocije monografije „180 godina organiziranog obrtništva u Sisku“, a kako su se događanja pokazala vrlo zanimljivima i uspješnima, odlučeno je da će ih organizirati i ove godine.

„U subotu, 27. travnja od 10 sati počinje Sajam obrtništva na kojem, u odnosu na prošlu godinu kada su sudjelovali samo sisački obrtnici, tj. obrtnici koji spadaju pod Udruženje obrtnika Sisak, ove godine izlažu obrtnici s područja čitave županije. Dolaze nam i obrtnici Požeško – slavonske županije koja nam je ove godine partner. Imamo jako pozitivne reakcije. Svi ljudi koji su prošle godine sudjelovati na našem sajmu, pohvalili su je i rekli kako će joj se rado pridružiti i ove godine, a imamo i puno novih. Za sad ih je prijavljeno oko 25, ali bit će ih i više jer prijave još traju“, kazala je Čačić.

Osnovni su ciljevi projekta promocija obrtništva i vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga, promocija gastronomske ponude i autohtonih jela iz svih regija Hrvatske te obogaćivanje turističke i kulturne ponude grada Siska. Projektom se želi utjecati na prepoznatljivost obrtništva kao važnog segmenta gospodarskog razvoja grada Siska.

Obrtnički sajam bit će izložbeno – prodajnog karaktera i održat će se u pješačkoj zoni u samom centru grada Siska, a sudionici sajma bit će obrtnici s područja Sisačko-moslavačke županije, kao i Požeško-slavonske županije koja je partner u ovom projektu. Sudjelovanjem na sajmu obrtnicima se želi omogućiti promoviranje vlastitog poslovanja kao i razmjena iskustava te poticanje partnerstva, suradnje i ugovaranja novih poslova među obrtnicima i ostalim zainteresiranim stranama i javnošću.

U kulinarskom dijelu projekta sudjelovat će 20-tak predstavnika udruženja obrtnika iz čitave Hrvatske koji će pripremom svojih lokalnih specijaliteta promovirati kulinarsku baštinu karakterističnu za kraj iz kojeg dolaze. Ove godine čitav projekt imat će i humanitarni karakter. Naime, Ceh frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Sisak provesti će humanitarnu akciju za Udrugu za terapijsko i rekreacijsko jahanje Kas iz Siska, koja provodi program terapijskog jahanja za osobe s različitim oblicima invaliditeta. Cilj akcije je prikupiti financijska sredstva pružanjem usluge šišanja u zamjenu za donaciju navedenoj Udruzi i time podržati njihov plemeniti rad, a na tome se im se zahvalila predstavnica Kasa Alenka Berendika.

„Ja bih se ovim putem zahvalila Cehu frizera Udruženja obrtnika Sisal što će održati akciju humanitarnog šišanje za našu udrugu koja djeluje već 17 godina. Imamo osam konjića koje treba njegovati i nahraniti tako da će nam prilozi dobro doći“, rekla je Berendika.

Predsjednik Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije Adolf Cvanciger pojasnio je kako je događaj vezan uz Dan Udruženja obrtnika grada Siska, a poruka je, kako je istaknuo, da su obrtnici ovog grada složni te da žive sa svojim gradom i svojim građanima.

„Naša je obljetnica inače u svibnju, no mi smo to na nekakav način povezali s ovim događanjem i nadam se da će to prerasti u jednu tradicionalnu manifestaciju koja će biti, ja se nadam, ne samo u našoj županiji, već i šire, okarakterizirana kao jedan hvalevrijedan događaj s velikom posjećenošću. To se dalo naslutiti već prošle godine kada je manifestaciju posjetilo oko tri tisuće ljudi. Nadam se da će ove godine to biti nadmašeno, poglavito zato što imamo predstavnike iz svih županija, iz nekih i više njih“, istaknuo je Cvanciger koji se zahvalio svima koji su poduprli manifestaciju, među njima i direktoru INA Rafinerije nafte Sisak Damiru Butkoviću te direktoru Poslovnog centra Sjeverozapadne Hrvatske OTP banke Draženu Štroku. Oni su pak izrazili zadovoljstvo što mogu poduprijeti ovu manifestaciju za koju su ustvrdili kako je hvalevrijedna jer, osim što promovira obrtništvo i ima komercijalni karakter, ima i onaj humanitarni i društveni te obogaćuje turističku ponudu grada.

Organizatori su se zahvalili na podršci Gradu Sisku koji je dao prostor za održavanje manifestacije te Sisačko – moslavačkoj županiji koja se priključila i prošle godine.

„Sajam obrtništva je prigoda da se obrtnici međusobno povežu, razmjene ideje, dogovore nove poslove. No, sajam je također prigoda da se posjetitelji upoznaju s radom obrtnika, s njihovim proizvodima koje će predstaviti 27. travnja u sisačkoj drugoj ulici. Nije zanemarivo niti da će svi posjetitelji moći kušati sve specijalitete Street food festivala, odnosno autohtona jela s područja skoro čitave Republike Hrvatske. Sisačko – moslavačka županija prepoznaje značaj obrtništva za razvoj društva i svake godine osigurava obrtnicima niz poticajnih mjera u cilju očuvanja, unapređenja i razvoja obrtništva. Nadamo se da će ova manifestacija postati tradicija i da ćemo i iduće godine ugostiti obrtnike s područja cijele Hrvatske u gradu sjedištu naše županije, u gradu Sisku“, poručio je na konferenciji zamjenik župana Ivan Celjak.

Dodajmo kako će manifestaciju pratiti bogat dnevni kulturno-zabavni program te koncert Opće opasnosti u večernjim satima. Obrtnici se nadaju lijepom vremenu i ugodnom druženju, stoga pozivaju sve da ih taj dan posjete, razgledaju ponudu sisačkih obrtnika na sajmu te počaste nepce s ukusnim delicijama iz svih krajeva Hrvatske.

[srizonfbalbum id=2556]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime