Od Petrinje do Trebarjeva bicikliralo više od 100 biciklista

Održana 2. Biciklijada "Od Radića do Radića"

425

Povodom Dana Sisačko-moslavačke županije i obljetnice rođenja Antuna i Stjepana Radića, Kulturni centar braće Radić je u suradnji s biciklističkim klubom „Roda“ i Interpretacijskim centrom baštine Banovine organizirao drugu po redu biciklijadu pod nazivom „Od Radića do Radića“. Biciklijada je krenula iz Petrinje i završila u Trebarjevu Desnom, rodnom mjestu braće Radić. Ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev je istaknula da je Biciklijada uspješna, jer je odaziv veći no lani: “Znak je to se ljudima Biciklijada svidjela i da put nije težak. Ima 30 km uglavnom ravnice, nešto je malo teže oko Bresta. Tu su zato i naši biciklisti iz BK Roda, koji su pazili da sve prođe kako treba. Kako je Dan Sisačko-moslavačke županije 11. lipnja ujedno i rođendan i Antuna i Stjepana Radića, o čijem nasljeđu brine Kulturni centar braće Radić, bilo je logično da se i mi priključimo ovom događanju. Ovom smo biciklijadom htjeli podsjetiti na ove važne velikane hrvatske povijesti, o kojima se možda i premalo zna. Zato dijelimo i informativne letke te pokušavamo od rekrativnog dana načiniti i povijesnu rutu. Od ove godine svi posjetitelji mogu obići Kulturni centar braće Radić koji će vas provesti kroz Trebarjevo od prije 150 godina, životima Antuna i Stjepana Radića, ali ćete moći i vidjeti bogato narodno nasljeđe koju baštini ovaj kraj i hrvatski narod.”
Sudionike biciklijade pozdravio je gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović: „Ovo postaje jedna tradicionalna vrijednost u kojoj biciklisti imaju svoju rutu, a kada je u tome poveznica Stjepan Radić koji je kroz povijest kao narodni čovjek, u onom političkom smislu, ostavio jedan ogroman trag i kada je upravo njegov spomenik u gradu Petrinji polazna točka ove biciklijade, onda moramo biti dobri domaćini i iz poštovanja prema svemu što rade ovi rekreativci, mladi ljudi i svi oni iz svih generacija koje vole biciklizam. Poveznica sporta i povijesti za grad Petrinju je dobro došla, pogotovo što znamo ulogu, političku ulogu braće Radić. To je jedna vrsta ostavštine, to je baština, to je nešto što definitivno ovdje moramo obilježavati, mogu reći i sa viših razina“, rekao je gradonačelnik. Dodao je kako o životu braće Radić one starije koji su možda skloni zaboravljanju uvijek treba iznova podsjećati, a one mlađe koji možda o tome znaju malo, više podučavati.

VEZANE VIJESTI
Članovi Marijine legije uljepšali Badnju večer

U cilju je sudionike Biciklijade dočekao zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak: “Biciklijadom “Od Radića do Radića” podsjetili smo žitelje Sisačko-moslavačke županije na istinske velikane hrvatske povijesti, Stjepana i Antuna Radića, a ujedno smo povezali dijelove županije. U Petrinji je 1936. godine postavljen prvi spomenik Stjepanu Radiću u Hrvatskoj. Za vrijeme Domovinskog rata spomenik je miniran, a nakon rata pronađen je u Čuntiću te vraćen gdje mu je mjesto. U Petrinji je Stjepan Radić jedno vrijeme boravio u zatvoru, a u Hrastovici je osnovao Hrvatsku pučku seljačku stranku. Jedan od osnivača bio je i njegov brat Antun. Obojica su bili književnici, publicisti i političari. Antun je bio i znanstvenik i suosnivač je hrvatske etnografije. Ovom prigodom zahvaljujemo svim sudionicima Biciklijade što su se na ovak način uključili u obilježavanje Dana Sisačko-moslavačke županije, a vjerujemo da su proveli ugodan dan u prirodi vozeći se uz rijeku Savu do Trebarjeva Desnog.”
Biciklijada je vožena od Petrinje preko Bresta, Vurota, Siska, Martinske Vesi do Desnog Trebarjeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here