Odbor za obranu podržao Godišnje izvješće o obrani za 2021. godinu

Istaknuta važnost ulaganja u obranu

149
Foto: MORH/ F. Klen

Odbor za obranu Hrvatskoga sabora podržao je na 28. sjednici, održanoj u četvrtak 20. listopada 2022., Godišnje izvješće o obrani za 2021. godinu, koje u skladu sa Zakonom o obrani Vlada podnosi Hrvatskome saboru.

Foto: MORH/ F. Klen

Na sjednici saborskog Odbora za obranu sudjelovao je ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima, koji je članove Odbora upoznao s detaljima Godišnjeg izvješća o obrani, dokumenta koji sadrži sveobuhvatne informacije o aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske u 2021. godini, informacije o stanju i razvoju obrambenih sposobnosti, strukturu obrambenih resursa, obrambene pripreme te ključne projekte i prioritete.

Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić u svom je izlaganju istaknuo kako je nakon više desetljeća neulaganja u resor obrane ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem odlučila to promijeniti te je stoga i u 2021. godini prioritet u resoru bio ulaganje u standard života i rada vojnika te u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske.

“U izvješću o obrani ističe se važnost ulaganja u obranu kako bi se pravovremeno odgovorilo na novo sigurnosno okružje uzrokovano geopolitičkim i geostrateškim promjenama, kako globalno tako i u našem okruženju”, istaknuo je.

Govoreći o obrambenom proračunu, ministar je rekao kako je u 2021. godini proračun iznosio oko 7,2 milijarde kuna čime su dostignute smjernice NATO-a o izdvajanjima za obranu od 2% BDP-a, od kojih 20% za modernizaciju i opremanje.

Foto: MORH/ F. Klen

Istaknuvši da je u prošloj godini izdvajanje za modernizaciju i opremanje iznosilo više od 30 posto obrambenog proračuna, ministar je spomenuo neke od većih projekata s posebnim osvrtom na sklapanje ugovora o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, naglasivši kako je riječ o najvažnijem projektu i najvećoj investiciji Hrvatske vojske od samostalnosti Republike Hrvatske.

“Ovi avioni značajno će unaprijediti naše obrambene sposobnosti, očuvati tradiciju lovačkoga borbenog zrakoplovstva te osnažiti položaj Republike Hrvatske u okviru NATO-a i Europske unije. Moram spomenuti i isporuku helikoptera Black Hawk koji su također važan doprinos jačanju HRZ-a. Započet je i projekt opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley, u kojem je prihvaćena ponuda Sjedinjenih Američkih Država o donaciji 89 borbenih vozila te obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 borbena vozila”, rekao je.

Ministar je također istaknuo kako je i u 2021. godini nastavljena provedba personalne politike “čovjek – središte obrambenog sustava” te da je nakon 30 godina postojanja i transformacije obrazovnog sustava, uspostavljeno Sveučilište obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman – nositelj obrazovanja časnika u razvoju vojne znanosti.

“Hrvatska vojska pokazala je da je spremna pomoći svojim građanima te je i tijekom prošle godine pružala potporu zdravstvenom resoru u borbi protiv pandemije, kao i pomoć stanovništvu i lokalnoj zajednici u uklanjanju posljedica potresa na Banovini. Kao sastavnica sustava domovinske sigurnosti pridonijela je uspješnoj provedbi protupožarne sezone 2021.”, rekao je ministar Banožić.

Foto: MORH/ F. Klen

U kontekstu međunarodnih aktivnosti, ministar je rekao da je tijekom 2021. godine Republika Hrvatska nastavila aktivno sudjelovati u operacijama potpore miru, misijama i aktivnostima u okviru NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda, gdje su bila angažirana 643 pripadnika Hrvatske vojske, od čega 48 žena.

“U sklopu sudjelovanja u radu NATO i EU odbora i radnih tijela, Republika Hrvatska aktivno je sudjelovala u izradi novog Strateškog koncepta NATO-a i Strateškog kompasa Europske unije, jednog od najambicioznijih dokumenata Europske unije na području sigurnosti i obrane, čija je izrada započela upravo tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije”, naglasio je ministar te zaključio da će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane nastaviti razvijati nove i unaprjeđivati postojeće sposobnosti, kako bi Oružane snage i u budućnosti mogle odgovoriti na sve izazove i zadaće definirane Ustavom.

Izvješće o obrani omogućuje zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskome saboru i javnosti uvid u aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te predstavlja mehanizam demokratskog nadzora nad obrambenim resorom, čime se pridonosi izgradnji povjerenja i kvaliteti civilno-vojnih odnosa u društvu.

 

Izvor: MORH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime