Odnedavno 194 Petrinjaca prakticira autogeni trening

Projekt „Život nas uvijek voli, Petrinja“ se provodio 20 mjeseci

194

U subotu, 19.veljače, službeno je završio projekt „Život nas uvijek voli, Petrinja“. Projekt se provodio 20 mjeseci s ciljem doprinosa razvoju i unapređenju socijalnih usluga i sadržaja na području grada Petrinje te povećanju njihove kvalitete.

Financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. kroz Poziv na dostavu ponuda „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Ukupna vrijednost projekta je 1.467.338,00 HRK i cjelokupni iznos dolazi iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta bilo je Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju iz Zagreba, a partneri na projektu HZZ PU Sisak, Udruga IKS iz Petrinje i Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna. Glavna projektna aktivnost bila je obuka o znanjima i tehnikama autogenog treninga.

Radi se o znanstveno i medicinski priznatoj tehnici samopomoći koju je početkom 20. stoljeća utemeljio njemački psihijatar Johannes Schultz. Autogeni trening pomaže postići fokusiranost i stabilnost uslijed iznenadnih promjena u životu i osnažuje nas za djelovanje u svim situacijama. Prema podacima Britanskog društva za autogeni trening, postoji više od 3.000 znanstvenih studija koje dokazuju učinkovitost AT-a po cjelokupno psihofizičko zdravlje.

Klinika za psihijatriju Vrapče, Referentni centar Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u preporukama za zaštitu mentalnog zdravlja – Zaštita mentalnog zdravlja u krizi: stres, tjeskoba, strah – postupci osnaživanja i samopomoći – postupak umirenja uznemirenih osoba – jedno posebno poglavlje posvetili autogenom treningu pod naslovom Autogeni trening za samopomoć u savladavanju negativnih posljedica stresa i u kontroli tjeskobe. AT nema identificiranih nuspojava. Jednostavna je i učinkovita tehnika koju može raditi svatko.

Kroz ovu edukaciju u Petrinji prošla su ukupno 194 stanovnika grada Petrinje, različitih dobnih skupina i socijalnih statusa, među kojima nezaposleni, osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom. Unatoč činjenici da se edukacija najvećim dijelom odvijala u pandemijskim, potresnim i postpotresnim uvjetima, Petrinjci su pokazali veliku motiviranost za sudjelovanjem. Iz skupine nezaposlenih osoba, 43% nezaposlenih koji su prošli program obuke AT-om dobilo je posao, ubrzo nakon toga, što je izuzetno postignuće i vrlo konkretan i mjerljiv pokazatelj ostvarenih rezultata. Podatak posebice dobiva na snazi uzevši u obzir okolnosti smanjenih gospodarskih aktivnosti zbog pandemije i potresa. Jednu skupinu polaznika činili su i stručnjaci institucija s područja grada Petrinje koji rade s ranjivim skupinama: nezaposlenima, djecom i mladima, osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom.

U projektu su sudjelovala 24 stručnjaka iz ukupno šest institucija i organizacija: OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Mate Lovraka iz Petrinje, OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog, OŠ Vugrovec-Kašina iz Kašine, Udruge IKS i HZZ PU Sisak. Edukaciju su vodili voditelji autogenog treninga certificirani od strane Njemačkog društva za autogeni trening i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča.

Više o projektu i tijeku njegove provedbe na stranici projekta eu.autogenitrening.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime