Održana prva sjednica gradskog vijeća Grada Petrinje nakon ljetne stanke

417
Izvor: FB Rad za naš grad

Održana je 29. sjednica gradskog vijeća grada petrinje. Na aktualnom satu gradonačelniku Darinku Dumboviću postavljena su goruća pitanja. Gradski vijećnik Inoslav Brkić pitao je Dumbovića kada će doći do sanacije lokalnih vodovoda:

Izvor: FB Rad za naš grad

“Normalno da se 10 km nekog cjevovoda koji bi trebao ići prema Kuruzarima pa onda još plus za neke zaseoke, nema priuštivosti. Kada to bude priuštivo, mislim da će proći još dosta vremena. Mi smo u svom planu stavili da to bude Hrastovica, Taborište, Brest, Mala Gorica, Budičina, to su naše dozvole koje u ovom trenutku imamo.”

Kada će grad Petrinja prestati biti gradilište, zanimalo je gradskog vijećnika Nenada Radoševića i koji su nadolazeći projekti. Dumbović je naglasio da je Grad Petrinja odgovorna za svoj dio ceste, a ne i one djelove u vlasništvu Hrvatskih cesta.

Izvor: FB Rad za naš grad

“Vlasnik postoji na svakoj rupi u svakom djelu ceste. Kad pogledamo samo našu cestu Antolčeva, ŽC ona nam je sigurno jedan od prioriteta da ne govorimo o Reljkovićevu, a velikim dijelom smo uspjeli riješiti i Gajevu, ali i ostale ulice od Gajeve prema lijevo – sve su asfaltirane. Naš je plan da pokušamo od Voćarske ulice pa ovdje do lijeve obale Petrinjčice realizirati što prije Vinogradsku, prelazimo na Filjakovu, a poslije toga idemo na Rokovu – to nam je cilj da u mjesec i nešto dana zatvorimo ovu priču do Petrinjčice. Dobili smo obećanje od izvoditelja da će Mačekova ići za koji dan, a poslije Mačekove je Antolčeva. Sa Hrvatskim cestama realiziramo ovaj dio od Pračne kružni tok sve do Gubčeve koji će biti negdje oko 40-50 milijuna kuna”.

Dumbović je dodao:

VEZANE VIJESTI
13. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje

“Ako pogledamo one druge ceste i trotoare koji su u vlasništvu grada Petrinje nećemo moći dobiti UNI profil jer Aglomeracija je u samom rovu, zato sam odlučio da Grad Petrinja napravi projektnu dokumentaciju koja bi bila za zahtjevne ulice koje bi trebale biti napravljene u punom profilu. Mi bi njih stavili u natječaj. Projektna dokumentacija je gotova.”

Popis projekata što se trenutno gradi u Petrinji možete pročitati i na našem portalu.

HDZ-ovog gradskog vijećnika Mihaela Jurića zanimalo je hoće li se na vrijeme riješiti problem neasfaltiranih kanala koji bi mogli stvarati probleme zimskoj službi, ali i hoće li Grad Petrinja sufinancirati energetsku učinkovitost građana.

Izvor: FB Rad za naš grad

“Jedan vaš čelnik je rekao u HDZ-u, premijer i ministar Marić da lokalna samouprava u budućnosti za sufinanciranje plaća, poreza na dohodak koji ide direkt u dohodak gradova da će to ministarstvo i Vlada osloboditi naše građane kod dohotka plaćanja koji završava ovdje, ne u državi. Vlada RH i ministar Marić su napravili najveću glupost na račun gradova, jer do sada su nam napravili fiskalnu decentralizaciju na način da su nam dali. E sad nam, od toga pola, ako su dali šest, uzimaju tri milijuna odma, najmanje. Sad se ja pitam što me čeka u prvom mjesecu, drugom, trećem… I ako mi napravimo projekciju za dva milijuna da ćemo sufinancirati energetsku obnovu, da, okej, međutim ono što ja danas imam informaciju – krajem godine ide veliki energetski projekt Vlade od 600 milijuna kuna gdje mi moramo riješiti ovu dvoranu za naše klince gimnastičare, stadion i vatrogasni dom, to su javni objekti, i moramo riješiti hrvatsku dvoranu, da ne govorim o Hrvatskom domu. Ovdje apeliram da do nove godine, svi vi koji sjedite ovdje a imate te objekte pod svojom kontrolom da napravite što prije projektnu dokumentaciju”.

Mostova gradska vijećnica Luca Gašpar Šako imala je nekoliko pitanja, a Dumbović je odgovorio:

VEZANE VIJESTI
I u novom ljetu budite otvoreni za dijalog, kritizirajte, pohvaljujte

“Šako: Građane i mene osobno zanima tko su slučajni stanovnici u ovom gradu, kako se postaje pravi Petrinjac?

Dumbović: Ni u jednom trenutku nisam htio aludirati na bilo koga, nego samo na pojedince poput vas i sve one koji su došli pred ovaj grad i palili svijeću u mome gradu. Tako da u budućnosti sve te slučajne građane ili malograđane možete prepoznati u sebi i nekolicini koji pale svijeću gradu Petrinji”.

Na pitanje kada će poduzetnička zona Mošćenica biti završena Dumbović je zamolio Gašpar Šako za još malo strpljenja i najavio da će za koji dan, kada se završi, dobiti svoju uporabnu dozvolu.

Željka Tonkovića zanimalo je hoće li grad Petrinja pronaći način da cijena priključka vode bude niža.

“Ovdje na gradskom vijeću treba napraviti projekciju – koliko tih priključaka treba, koliko toga treba uzeti i sufinancirati Privredi da to bude besplatno i nemam ništa protiv. A tko će platiti? To je demagogija i populizam”

Tonković je od gradonačelnika zatražio i jače kontrole i patrole u Petrinji zbog čestih dolazaka migranata.

“Azilanti? Da, problem – to znamo. Ja ću uvijek i u svakom trenutku kad se nađem sa zapovjednicima razgovaram o tim problemima. Nažalost, imali smo Kupu i uvijek treba bježat od toga da ti neodgovorni ljudi koji se bave s tim krijumčarenjem da odgovaraju”.

Izvor: FB Rad za naš grad

Gradski vijećnik Miroslav Petračić uputio je zahtjev da se sjednice Gradskog vijeća održavaju najranije u 15 sati:

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Inicijativa građana "Bolja Petrinja" ni nakon 2 mjeseca nije dobila odgovore, traže sazivanje sjednice Gradskog vijeća

“Da, nek bude u 15 sati, ako se tako dogovorimo. To je i stvar predsjednika Gradskog vijeća, ja u to puno ne ulazim.”

Petračića je zanimalo kada će se početi uređivati centar grada.

“To je velika stvar, to je investicija od 82 milijuna kuna. Gradsko vijeće i mi koji smo danas ovdje smo oslobodili njih onih komunalnih prinosa koji su milijun i ne znam koliko kuna i povezali smo si u problematiku riješenja tehničkog problema da ćemo riješiti pristupnu cestu, da ćemo riješiti parkirališta i odvodnju oborinsku, itd”.

Na dnevnom redu usvojene su sljedeće točke Dnevnog reda:

Prijedlog Odluke o prodaji objekta Gradske stolarije, Petrinja, M. Srnaka 51; Informacija o plaćanju komunalnog doprinosa za izgradnju Veteranskog centra u Petrinji; Prijedlog Odluke o komunalnom redu; Prijedlog Odluke o davanju na upravljanje i korištenje nekretnine u vlasništvu Grada Petrinje (Vidikovac na Hrastovačkoj Gori); Prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora na području Grada Petrinje,pa će tako izbori za članove vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora na području Grada Petrinje biti 27. listopada 2019. godine; usvojen je također i Prijedlog Odluke o imenovanju predsjednika i članova stalnog sastava Gradskog izbornog povjerenstva za izbor članova vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora na području Grada Petrinje (predsjednik Povjerenstva je Zdravko Kuljanac a članovi su: Ivana Branimir Žugaj, Maja Kovačevič, Kristina Kadić i Boro Dujlović), usvojen je i Prijedlog Odluke o prijenosu osnovnih sredstava komunalnom poduzeću „Komunalac Petrinja“ d.o.o.Petrinja bez naknade te Odluka o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here