Održavanje kruha svježim dulje od dva dana izazov je, a posebno za vrijeme vrućih dana jer toplina i vlaga uzrokuju ubrzano razvijanje plijesni i gljivica.

Kako održati kruh svježim više dana?

  • Stavite kruh u plastičnu vrećicu i istisnite zrak. Kruh tako možete držati i na sobnoj temperaturi, a ostat će svjež nekoliko dana
  • Ako imate naviku držati kruh u hladnjaku važno ga je držati omotanog u pamučnoj krpi
  • Želite li kruh održati svježim dulje od tjedan dana, možete ga narezati na kriške i tako narezanog spremiti u plastičnu vrećicu, istisnuti zrak i staviti u zamrzivač. Nakon vađenja iz zamrzivača, kruh možete odmrznuti zagrijavanjem u pećnici
  • Tvrdi kruh koji je stajao na zraku možete ‘otuširati’ mlazom vode, pa ga staviti u pećnicu na visoku temperaturu na nekoliko minuta. Kruh će omekšati i moći će se ponovno konzumirati

Kako iskoristiti kruh nakon što izgubi svježinu?

  • Dobar način kako iskoristiti kruh koji više nije svjež je priprema pohanog kruha! Narežite kruh na šnite, umočite ga u mješavinu jaja, soli, Vegete (možete dodati i malo mlijeka po želji) i pecite s obje strane po dvije minute.
  • Koristite ga kao tost kruh
  • Napravite pogačice! (Stavite kruh u blender, dodajte na kockice narezane salame (šunke), goude, masline, pasirane rajčice, par kiselih krastavaca (količina sastojaka po želji) te origano i uliti pola čaše vode. Smjesu oblikujte u male pogačice, pa stavite na nauljeni pleh, pecite na 200 C cca 35 minuta).
  • Ispecite ukusni složenac idealan za večeru! (Tanko narežite slaninu i luk, pa kratko popržite. Dodajte potom tanko narezane šampinjone, rajčicu, mljevene crvene paprike, sol, papar i pecite dok tekućina iz šampinjona ne ispari. U drugu tavu dodajte narezane šnite starog kruha (s korom) i kratko popecite s jedne i druge strane. Uzmite vatrostalnu, premažite maslacem, nasložite popečeni kruh, dodajte ranije pripremljenu smjesu povrća i slanine. Prelijte mješavinom razmućenog jaja i mlijeka, posipajte sirom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite nekoliko minuta dok se ne jaja i sir ne zapeku).

Što sa suhim kruhom kojem ‘nema pomoći’?

  • Kruh koji se presušio (pod uvjetom da nije pljesniv) možete iskoristiti kao krušne mrvice. Stavite ga u vrećicu i nekoliko puta prođite valjkom preko njega kako biste ga u potpunosti usitnili ili ga stavite u sjeckalicu.
  • Komade osušenog kruha iskoristite za ukusne faširance! Namočite ga u mlaku vodu i ostavite da omekša. Nakon što omekša, kruh ocijedite rukom i stavite u posudu, pomiješajte s ostalim sastojcima i pripremate na isti način na koji ih inače pripremate.

Foto: youtube screenshot

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime