Oko 250 otkaza u INA-i, većina radnicima sisačkog pogona

1202
Foto: ilustracija

S obzirom na okolnosti poslovanja u uvjetima pandemije, u Ina Grupi su pokrenute organizacijske promjene, a očekuje se da će restrukturiranje obuhvatiti maksimalno 250 zaposlenika i to u onim organizacijskim jedinicima kojima je smanjen opseg aktivnosti, odgovoreno je na upit Hine vezano uz navode o otkazima koji se spremaju.

“Ina je znatno pogođena krizom uzrokovanom padom cijena i potražnje u vrijeme zastoja zbog pandemije koronavirusa. Radi se o krizi globalnog karaktera koja je pogodila sve naftne i plinske kompanije te su one uvelike reagirale na isti način, odnosno vlastite troškove i ulaganja prilagodile su situaciji na tržištu. Nastavno na takvu situaciju te na očekivani spori oporavak industrije, kompanija kontinuirano poduzima operativne i financijske mjere usmjerene na stabilizaciju i održivost poslovanja”, navodi se u odgovoru na upit Hine planiraju li se od početka listopada otkazi u sisačkoj Rafineriji.

Kako pak piše Večernji list, u posjedu su popisa 297 imena radnika INA-e koji su ‘kolektivni višak’ i kojima će s 1. listopadom biti prekinut radni odnos. Većina, njih čak 250, je zaposleno u sisačkoj rafineriji. Riječ je o čak polovici radnika tog sisačkog postrojenja.

Inače, iz INA-e navode kako su u posljednjih šest mjeseci poslovali s neto gubitkom od 965 milijuna kuna, dok su u istom razdoblju prošle godine poslovali sa 188 milijuna kuna dobiti.

Kako piše Večernji list, radnici INA-e dobit će otpremninu definiranu Kolektivnim ugovorom te braniteljskim sporazumom. Ipak, radnici su nezadovoljni i kažu kako im je to tek mala utjeha.

Nakon što je prerada nafte iz Siska premještena u Mađarsku, pogon u Sisku postao je suvišan. Planirani projekti poput biorafinerije, tvornice bitumena, solarne elektrane i logističkog centra u kojima bi se zaposlili radnici daleko su od realizacije. Radnici koji će ostati raditi u pogonu ostaju na logističkim poslovima i održavanju kompleksnih pogona iz sigurnosnih razloga.

– Još u nedavnoj kampanji za parlamentarne izbore neki su nas političari uvjeravali kako neće biti otkaza i da će rafinerija biti spašena novom proizvodnjom. No ubrzo nakon izbora već smo dobili obavijest o otkazima. Možda nekom pred mirovinom odgovara otpremnina, ali mnogi će završiti na Zavodu za zapošljavanje, kaže po završetku smjene radnik koji je donedavno radio na postrojenju KP VI.

– Odluka o potpunom gašenju rafinerije odavno je donijeta, a država se potpuno oglušila na takve namjere Mađara. Što više, odluku o otkazima su podržali i hrvatski članovi uprave. Za radnike više nitko ne brine, a ne vjerujem ni sindikatima, koji su u sprezi s Upravom Ine, jer se nitko od njih nije ni oglasio”, kaže Stjepan koji je bio zaposlen u logistici.

Predrag Sekulić, čelnik manjinskog sindikata Nova solidarnost u INA-i komentirao je za Večernji list novonastalu situaciju: “Sve ovo je očekivano, svi potezi išli su k tome da se to dogodi uz suglasnost većinskih sindikata u INA-i. Nažalost, najveće posljedice osjetit će Sisak”.

Inače, ranije u srpnju podijeljeno je 300-tinjak otkaza u sustavu INA-inih tvrtki STSI i CROSCO, piše Večernji list.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime