OPG “ZLATA VRIJEDAN” U Velikoj Gorici nagrađeni najbolji OPG-ovi

Ministarstvo poljoprivrede šestu godinu za redom provodi projekt „Zlata vrijedan“ kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika.

1786
11.10.2019., Velika Gorica - Pucko otvoreno uciliste Velika Gorica, dodjela nagrada Zlata vrijedan u Vecernjakovom izboru za najbolji OPG. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OPG Mirka Bačania iz zaselka Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu u Koprivničko-križevačkoj županiji koje se bavi stočarstvom i ratarstvom je OPG “Zlata vrijedan”, odlučio je tako žiri izbora za najbolji OPG u Hrvatskoj u sklopu projekta „Zlata vrijedan“ održanog jučer, 11. listopada, u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Nagradu od 30.000 kuna Mirku je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Po izboru Stručnog žirija drugo mjesto i 20.000 kn osvojio je OPG Danijel Horvatić iz Stare Kapele u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji. OPG vodi farmu sa 150 goveda simentalske pasmine i obrađuju 70 hektara zemlje. Inače, o Danijelovom OPG-u mediji su se raspisali još 2016. godine nakon što je njegov bik Mozilla proglašen najboljim u Europi, čime je ujedno postao i prvi bik čije se sjeme koristilo u Njemačkoj i Austriji!

OPG Danijel Horvatic

Treće mjesto pripalo je OPG-u Roberta Čondića iz Kadanovaca u Požeško-slavonskoj županiji koji će svojih 10.000 kn nagrade uložiti u svoj ranč.

Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Katarina Peršurić Bernobić iz Peršurića u Istri koji se bavi proizvodnjom pjenušavih vina.

Prilikom dodjele ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izjavila:
„Na jednom smo mjestu okupili najbolje hrvatske poljoprivrednike, čije priče i posao koji svakodnevno rade mogu biti uzor i primjer svima. Njihove vrijedne ruke dobile su još jedno priznanje. U Hrvatskoj ima još mnogo obiteljskih gospodarstava koja predano rade svoj posao i koji će se u idućim godinama naći među nominiranima. Posebno sam ponosna na sve mlade poljoprivrednike koji su ostali na selu i poljoprivredu odabrali za svoje zanimanje.“

Ideja o pokretanju izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastala je u Ministarstvu poljoprivrede 2014. godine, nakon što je UN tu godinu proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor najboljeg OPG-a bio je najbolji način da se Hrvatska priključi toj inicijativi. Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima.

Svaka županije predlaže po jednog svog kandidata

Kandidate za izbor najboljeg poljoprivrednika i mladih nada predlažu županije, a najbolje među njima odabire stručni žiri sastavljen je od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista, Hrvatske radio televizije, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.

Županija s najviše OPG-ova – Zagrebačka županija

U ime Zagrebačke županije dodjeli je nazočio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković koji je poručio kako unatoč sve lošijem stanju poljoprivrednih gospodarstava na području države, Zagrebačka županija nema problem s brojem OPG-ova, dapače, statistički je prva u Hrvatskoj. Registriranih OPG-ova je čak 14.200, a takva brojka rezultat je i angažmana Zagrebačke županije. Naime, županija svake godine izdvaja značajna sredstva za rad OPG-ova, stoga je Kraljičković pozvao poljoprivrednike da prate natječaje Zagrebačke županije jer će u nadolazećem tjednu biti objavljen novi natječaj.

Najukusniji štand bio je onaj Plemenite opčine turopoljske

Svojim se specijalitetima od turopoljske svinje, jedne od tek tri priznate zaštićene pasmine svinja u Hrvatskoj, predstavila Plemenita opčina turopoljska:

“Predstavljamo uzgajivače turopoljske svinje te proizvode spravljene od te naše autohtone pasmine. Iako je paleta proizvoda mnogo šira, ususret zimi večeras smo odlučili predstaviti salamu, pršut i mast. Turopoljska svinja je, prema našem mišljenju, nedovoljno zastupljena na tržištu jer je riječ o zahtjevnoj pasmini za uzgoj, no s obzirom na nove trendove na tržištu, odnosno sve većoj potražnji za kvalitetnim proizvodima iz ekološkog uzgoja te rastućem turizmu nadamo se da ćemo i mi biti važan gospodarski faktor u svinjogojstvu na području Turopolja i šire”, poručio je župan POT-a Juraj pl. Odrčić.

Kako do ekoloških proizvoda ove autohtone pasmine?

Kako smo ranije naveli, turopoljska svinja zahtjevna je za uzgoj i njeni prinosi prasadi su gotovo upola manji nego kod primjerice landrasa, najzastupljenije pasmine svinje domaćih uzgajivača. Uzgojem turopoljske svinje tako se bavi svega 20-ak uzgajivača okupljenih u tri klastera; dio oko Turopolja, Parka prirode Lonjsko polje te Varaždina gdje je smještena jedna velika farma. Proizvodi se mogu kupiti direktno od proizvođača, a Plemenita opčina turopoljska ulaže velike napore kako bi se prometnula u proizvođačku organizaciju te tako “izrasla” u organizatora prerade, odnosno prodaje i plasmana u svrhu promocije i promicanja ove autohtone pasmine na tržištu.

Popis finalista nagrade „Zlata vrijedan“ 2019. godine:

OPG Ivan Katunar, Primorsko-goranska županija
OPG Karlo Šajković, Sisačko-moslavačka županija
OPG Hrvoje Tomurad, Krapinsko-zagorska županija
OPG Božidar Glavaš, Osječko-baranjska županija
OPG Tatjana Hažić, Međimurska županija
OPG Dario Paulišić, Istarska županija
OPG Radoslav Moravec, Varaždinska županija
OPG Ana Knezović, Vukovarsko-srijemska županija
PG Tenagra, Bjelovarsko-bilogorska županija
Obrt Agro Babić, Brodsko-posavska županija
OPG Danijel Horvatić, Zagrebačka županija
OPG Marijana Svetić, Ličko-senjska županija
OPG Denis Bučić, Zadarska županija
OPG Robert Čondić, Požeško-slavonska županija
OPG Mirko Bačani, Koprivničko-križevačka županija
OPG Snježana Mareković, Virovitičko-podravska županija
OPG Mira Zoraja, Splitsko-dalmatinska županija
Obrt Stone, Danijela Blaić, Šibensko-kninska županija
OPG Marko Ficović, Dubrovačko-neretvanska županija
OPG Josipa Jandrlić, Karlovačka županija

Finalisti Mlade nade:
OPG Katarina Peršurić Bernobić, Istarska županija
Agro-Noršić, Josip Noršić, Grad Zagreb
OPG Ante Sladić, Šibensko-kninska županija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime