OPG “ZLATA VRIJEDAN” U Velikoj Gorici nagrađeni najbolji OPG-ovi

Ministarstvo poljoprivrede šestu godinu za redom provodi projekt „Zlata vrijedan“ kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika.

681
11.10.2019., Velika Gorica - Pucko otvoreno uciliste Velika Gorica, dodjela nagrada Zlata vrijedan u Vecernjakovom izboru za najbolji OPG. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OPG Mirka Bačania iz zaselka Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu u Koprivničko-križevačkoj županiji koje se bavi stočarstvom i ratarstvom je OPG “Zlata vrijedan”, odlučio je tako žiri izbora za najbolji OPG u Hrvatskoj u sklopu projekta „Zlata vrijedan“ održanog jučer, 11. listopada, u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Nagradu od 30.000 kuna Mirku je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Po izboru Stručnog žirija drugo mjesto i 20.000 kn osvojio je OPG Danijel Horvatić iz Stare Kapele u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji. OPG vodi farmu sa 150 goveda simentalske pasmine i obrađuju 70 hektara zemlje. Inače, o Danijelovom OPG-u mediji su se raspisali još 2016. godine nakon što je njegov bik Mozilla proglašen najboljim u Europi, čime je ujedno postao i prvi bik čije se sjeme koristilo u Njemačkoj i Austriji!

OPG Danijel Horvatic

Treće mjesto pripalo je OPG-u Roberta Čondića iz Kadanovaca u Požeško-slavonskoj županiji koji će svojih 10.000 kn nagrade uložiti u svoj ranč.

Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Katarina Peršurić Bernobić iz Peršurića u Istri koji se bavi proizvodnjom pjenušavih vina.

Prilikom dodjele ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izjavila:
„Na jednom smo mjestu okupili najbolje hrvatske poljoprivrednike, čije priče i posao koji svakodnevno rade mogu biti uzor i primjer svima. Njihove vrijedne ruke dobile su još jedno priznanje. U Hrvatskoj ima još mnogo obiteljskih gospodarstava koja predano rade svoj posao i koji će se u idućim godinama naći među nominiranima. Posebno sam ponosna na sve mlade poljoprivrednike koji su ostali na selu i poljoprivredu odabrali za svoje zanimanje.“

VEZANE VIJESTI
Grad petrinjskim OPG-ima pokriva troškove dostave hrane

Ideja o pokretanju izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastala je u Ministarstvu poljoprivrede 2014. godine, nakon što je UN tu godinu proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor najboljeg OPG-a bio je najbolji način da se Hrvatska priključi toj inicijativi. Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima.

Svaka županije predlaže po jednog svog kandidata

Kandidate za izbor najboljeg poljoprivrednika i mladih nada predlažu županije, a najbolje među njima odabire stručni žiri sastavljen je od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista, Hrvatske radio televizije, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.

Županija s najviše OPG-ova – Zagrebačka županija

U ime Zagrebačke županije dodjeli je nazočio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković koji je poručio kako unatoč sve lošijem stanju poljoprivrednih gospodarstava na području države, Zagrebačka županija nema problem s brojem OPG-ova, dapače, statistički je prva u Hrvatskoj. Registriranih OPG-ova je čak 14.200, a takva brojka rezultat je i angažmana Zagrebačke županije. Naime, županija svake godine izdvaja značajna sredstva za rad OPG-ova, stoga je Kraljičković pozvao poljoprivrednike da prate natječaje Zagrebačke županije jer će u nadolazećem tjednu biti objavljen novi natječaj.

VEZANE VIJESTI
Produžen moratorij na prodaju hrvatskog zemljišta strancima

Najukusniji štand bio je onaj Plemenite opčine turopoljske

Svojim se specijalitetima od turopoljske svinje, jedne od tek tri priznate zaštićene pasmine svinja u Hrvatskoj, predstavila Plemenita opčina turopoljska:

“Predstavljamo uzgajivače turopoljske svinje te proizvode spravljene od te naše autohtone pasmine. Iako je paleta proizvoda mnogo šira, ususret zimi večeras smo odlučili predstaviti salamu, pršut i mast. Turopoljska svinja je, prema našem mišljenju, nedovoljno zastupljena na tržištu jer je riječ o zahtjevnoj pasmini za uzgoj, no s obzirom na nove trendove na tržištu, odnosno sve većoj potražnji za kvalitetnim proizvodima iz ekološkog uzgoja te rastućem turizmu nadamo se da ćemo i mi biti važan gospodarski faktor u svinjogojstvu na području Turopolja i šire”, poručio je župan POT-a Juraj pl. Odrčić.

Kako do ekoloških proizvoda ove autohtone pasmine?

Kako smo ranije naveli, turopoljska svinja zahtjevna je za uzgoj i njeni prinosi prasadi su gotovo upola manji nego kod primjerice landrasa, najzastupljenije pasmine svinje domaćih uzgajivača. Uzgojem turopoljske svinje tako se bavi svega 20-ak uzgajivača okupljenih u tri klastera; dio oko Turopolja, Parka prirode Lonjsko polje te Varaždina gdje je smještena jedna velika farma. Proizvodi se mogu kupiti direktno od proizvođača, a Plemenita opčina turopoljska ulaže velike napore kako bi se prometnula u proizvođačku organizaciju te tako “izrasla” u organizatora prerade, odnosno prodaje i plasmana u svrhu promocije i promicanja ove autohtone pasmine na tržištu.

VEZANE VIJESTI
Poziv poduzetnicima s područja Zagrebačke županije

Popis finalista nagrade „Zlata vrijedan“ 2019. godine:

OPG Ivan Katunar, Primorsko-goranska županija
OPG Karlo Šajković, Sisačko-moslavačka županija
OPG Hrvoje Tomurad, Krapinsko-zagorska županija
OPG Božidar Glavaš, Osječko-baranjska županija
OPG Tatjana Hažić, Međimurska županija
OPG Dario Paulišić, Istarska županija
OPG Radoslav Moravec, Varaždinska županija
OPG Ana Knezović, Vukovarsko-srijemska županija
PG Tenagra, Bjelovarsko-bilogorska županija
Obrt Agro Babić, Brodsko-posavska županija
OPG Danijel Horvatić, Zagrebačka županija
OPG Marijana Svetić, Ličko-senjska županija
OPG Denis Bučić, Zadarska županija
OPG Robert Čondić, Požeško-slavonska županija
OPG Mirko Bačani, Koprivničko-križevačka županija
OPG Snježana Mareković, Virovitičko-podravska županija
OPG Mira Zoraja, Splitsko-dalmatinska županija
Obrt Stone, Danijela Blaić, Šibensko-kninska županija
OPG Marko Ficović, Dubrovačko-neretvanska županija
OPG Josipa Jandrlić, Karlovačka županija

Finalisti Mlade nade:
OPG Katarina Peršurić Bernobić, Istarska županija
Agro-Noršić, Josip Noršić, Grad Zagreb
OPG Ante Sladić, Šibensko-kninska županija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here