OŠ Josipa Kozarca provodi projekt “Kreativni čitatelji”

805

Osnovna škola Josipa Kozarca iz Lipovljana početkom rujna započela je provedbu projekta pod nazivom Kreativni čitatelji/Creative readers.

Projekt se provodi u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva između škola.

OŠ Josipa Kozarca ovaj projekt provodi u suradnji sa školama iz Češke Republike, Grčke, Latvije i Republike Sjeverne Makedonije. Trajanje projekta je dvije godine, a provodi se u razdoblju od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2021. godine. Ukupna vrijednost odobrenog projekta 112.070,00 eura, a od toga je OŠ Josipa Kozarca kao nositelju projekta odobreno 29.740,00 eura.

Ciljevi projekta 

Poticanje kreativnog pristupa lektiri, razvijanje čitalačke pismenosti, poticanje učenika na aktivno i kritičko čitanje, razvijanje motivacije za čitanjem, jačanje socijalne uključenosti učenika, prilagodba obrade književnih djela svim učenicima prema njihovim specifičnim potrebama, razvijanje i primjena novih i kreativnih načina obrade književnih djela i razmjena iskustava dobre prakse sa školama partnerima.

U svrhu ostvarivanja postavljenih ciljeva u razdoblju od 14. do 18. listopada u lipovljanskoj školi održana je prva transnacionalna mobilnost učitelja sudionika projekta

Svaku partnersku školu predstavljala su po dva učitelja. Upravo kroz suradnju i razmjenu iskustava s drugim školama koje provode slične programe za poticanje čitanja pridonjet će se razvoju novih i inovativnih praksi u provođenju nastave.

Tijekom boravka sudionici projekta pratili su ogledne satove integrirane nastave na kojima su predstavljeni različiti pristupi obrade književnih djela. Posljednji dan boravka organiziran je Lektirni sajam na kojemu su sudjelovali svi učenici škole. Svaki je razred na izložbenom stolu predstavio po jedno lektirno djelo, a kroz radionice i igraonice pokušao zainteresirati ostale za čitanje istog.

Svakodnevno poslije školskih sadržaja, gosti su imali priliku uživati u različitim zabavnim i društvenim sadržajima. Slobodno vrijeme partneri su proveli upoznavajući posebnosti Općine Lipovljani. Organiziran im je prijem kod načelnika Općine Lipovljani Nikole Horvata, predstavile su im se udruge nacionalnih manjina s područja Općine i KUD Lipa. Posjetili su Slovačku kuću, gradove Novsku, Kutinu i Zagreb.

Posljednji dan bio je rezerviran za zajedničko druženje sudionika i prigodni program koji su priredili učenici i nastavnici škole.

U sljedeće četiri transnacionalne mobilnosti sudjelovat će učenici i učitelji. Domaćin sljedeće mobilnosti u svibnju 2020. godine je škola iz Češke Republike.

Foto/izvor: OŠ Josipa Kozarca

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime