Izložbeno-prodajna manifestacija „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ otvorena je u balonu Boćarskog doma.
Tradicionalni sajam koji je okupio čak 90 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda koji će po povoljnim cijenama prodavati svoje sireve, suhomesnate proizvode, med, vino, voće, povrće, kolače i druge domaće proizvode održava se 14. godinu zaredom.
Svečanosti otvorenja Dana hrane i tradicijskih proizvoda prisustvovao je župan Zagrebačke županije…
Šetnjom brojnim štandovima uvjerili smo se kako Zagrebačka županija itekako ima što za ponuditi. Raznovrsnošću pčelinjih proizvoda našu je pažnju privukao OPG s dugogodišnjom tradicijom…
Iz OPG-a Pikutić su nam otkrili i zašto je baš crnogorični med najvrijedniji…
Kažu da je med hrana bogova, jedna od najzdravijih namirnica, no jeste li se zapitali koja je razlika između meda naših pčelara i onog znatno jeftinijeg, tzv. Industrijskog meda u prodavaonicama? Odgovor nam je dao Gaja Popilovski koji kaže kako se teško natjecati s manje kvalitetnim medovima iz uvoza čija je cijena radi loše kvalitete mnogo pistupačnija kupcima…
Prodajom svojih proizvoda mnogo je zadovoljnija Anita Vlahović iz Samobora koja ima mnogo stalnih klijenata, a s obitelji se bavi organskim uzgojem voća i povrća od kojeg onda spravlja razne sokove, kompote, zimnicu, a na dugačkoj listi tradicionalnih specijaliteta našao se i pekmez od mandarine, a kako se on spravlja ispričala nam je upravo gospođa Anita….
Uz pekmez od mandarina naišli smo na još jedan poseban slatki proizvod- medenjake koji se svojim izgledom bitno razlikuju od klasičnih, a spravlja ih Renata Medur…
Gospođa Renata nije htjela otkriti recept koji se u njenoj obitelji prenosi s generacije na generaciju, ali kaže kako je jedino na čemu ne treba štedjeti upravo glavni sastojak medenjaka – med!
Osim brojnih prirodnih prehrambenih proizvoda naišli smo i na prirodnu kozmetiku o kojoj nam je više otkrila Klaudija Matun, članica braniteljske zadruge ‘Arka naša’…
Gospođa Klaudija ispričala nam je i kako izgleda proces izrade prirodne kreme…
Uz mnogo vrijednih žena, na manifestaciji je odabrana i ona najuzornija! Naime, u sklopu Dana hrane i proizvoda birala se i najvrijednija, odnosno najuzornija seoska žena u županiji, o čemu nam je više rekao župan Stjepan Kožić…
Izbor za najuzorniju ženu 2016. godine pao je na Marinu Dobašić, mladu gazdaricu koja bez sumnje drži 3 čoška u kući, ali i na cjelokupnom gospodarstvu. Što sve radi i kako za sve uvijek nađe vremena ispričala nam je sama…
Ovim projektom, pa i samim izborom, želi se promovirati seoski način života i ruralna područja, ali i nagraditi sve one vrijedne žene koje žive na selu, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo te proizvode poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvaraju umjetnička djela.
Prve tri izabrane uzorne seoske žene Županija je nagradilla prigodnim poklonima i novčanim nagradama te će one predstavljati Zagrebačku županiju na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2016. godinu, koji će se ove godine održati 15. listopada u Kutjevu, u Požeško-slavonskoj županiji.
Za kulturno-umjetnički program pobrinuo se KUD Čiče koji je tom prigodom predstavio svoje rukotvorine, odjeću i torbe, koje su nastale u sklopu projekta „Od lana haljina tkana“. Projekt, čiji je cilj očuvanje tradicije sijanja lana, njegove prerade, predenja i tkanja na tkalačkom stanu sve do konačne upotrebe dobivenog plana u svakodnevnom životu, a koji je financijski potpomogla Zagrebačka županija.