Pale cijene goriva nakon sedam tjedana

1295

Cijene naftnih derivata u utorak su napokon pale nakon sedam dugih tjedana neprekidnog rasta. Prema informacijama portala cijenegoriva.info cijena litre Eurosupera 95 pala je za 2 lipe kod gotovo svih kompanija. Litra Eurosupera 95 sada se prodaje između 9,66 i 9,67 kuna. U utorak je tako prosječni spremnik od 50 litara pojeftinio jednu kunu.

 

Više od očekivnja pala je cijena Eurodizela. U utorak je prema informacijama portala cijenegoriva.info ta vrsta goriva pala između 8 i 11 lipa, ovisno o kompaniji. Sada se na velikoj većini benzinskih postaja prodaje u rasponu od 8,87 do 8,89 kuna. Prosječni spremnik od 50 litara od utorak je jeftiniji za 5,5 kuna.

 

Na žalost vozača koji koriste autoplin, ta vrsta goriva nastavila je s rastom cijene. U utorak je prema informacijama portala cijenegoriva.info poskupila za tri lipe i sada se prodaje po cijeni između 4,71 (Plinski centar Zagreb) i 4,94 kune (Crodux). U ovom valu poskupljenja koji traje osam tjedana, cijena litre autoplina skočila je ukupno 1,41 kunu zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji čak 70,5 kuna.

 

Inače, u posljednjih mjesec dana cijena sirove nafte na svjetskim tržištima pala je 15 posto. Istodobno, dolar je ojačao u odnosu na kunu za 7,33 posto. Dakle, razlika je 7,33 postotna boda. Bazna cijena benzina (to je cijena umanjena za PDV i trošarine), u utorak je pala 0,39 posto, a dizela za 2,03 posto. Stoga ima prostora za daljnji pad cijena, no on će kao i lani sigurno biti puno sporiji u odnosu na brzinu poskupljenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime