Partnerstvom do obnove spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Dvoru

Na dostojanstven način odati počast brojnim hrvatskim brigadama i domobranskim pukovnijama koje su sudjelovale u završnim operacijama Oluje

1101

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, predsjednik Udruge veterana 145. brigade HV-a Željko Radovanović te načelnik Općine Sunja Grga Dragičević i zamjenik načelnika Općine Dvor Franjo Juranović potpisali su 31. siječnja u sjedištu Županije Sporazum o partnerstvu na projektu obnove spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Dvoru,  kojim će se na dostojanstven način odati počast brojnim hrvatskim brigadama i domobranskim pukovnijama koje su sudjelovale u završnim operacijama Oluje.

Župan Žinić je podsjetio kako je sadašnji spomenik, u spomen na 41 stradalog hrvatskog branitelja na području općine Dvor, sagrađen 1996. godine i s vremenom je dotrajao. Inicijativu za njegovu obnovu pokrenula je još prije tri godine Udruga veterana 145. brigade HV-a.

„Ove godine smo ponovo dogovorili da će udruga 145. brigade Hrvatske vojske biti nositelj obnove ovog spomenika, a spomenik će biti izgrađen prema idejnom rješenju akademskog slikara Antuna Krešića. Vrijednost njegove obnove bi bila negdje oko 250 tisuća kuna. Dogovorili smo se da ćemo zajedno sufinancirati taj iznos, Udruga, Sisačko – moslavačka županija i Općine Sunja i Dvor te ostale braniteljske udruge i donatori koji bi trebali pomoći oko financiranja ovog spomenika spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Spomen obilježja hrvatskim braniteljima moraju biti dostojanstveni i moraju biti simboli onoga što se na određenim mjestima događalo. Dvor je jedan od simbola obrane i jedan od simbola pobjede Hrvatske vojske u Oluji, teške pobjede koja je, nažalost, završila velikim žrtvama u Oluji“, kazao je Žinić.

Predsjednik Udruge 145. brigade Željko Radovanović podsjetio je na doprinos ove brigade u Domovinskom ratu.

„Brigada je brojila ukupno oko šest i pol tisuća vojnika, a u Domovinskom ratu imala je 650 ranjenih i 41 poginulog hrvatskog branitelja. 145. brigada započela je ratni put na Banovini i završila ga u Oluji u Dvoru, gdje smo samo u zadnjim satima vojno  – redarstvena operacije Oluja imali šest poginulih. Mi svake godine, u suradnji sa Županijom i Općinom Dvor te braniteljskim udrugama s područja  Banovine i Pounja, dolazimo 9. kolovoza u Dvor na Pounjski plamen slobode, obilježavanje i odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima na ovom području u operaciji Oluja. Spomenik, na kojem se nalaze imena 41 poginulog hrvatskog branitelja, izgradila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Dubrave, preteča Udruge veterana 145. brigade u suradnji s Općinom Dvor i upravo iz razloga da se ne zaboravi doprinos tih ljudi koji su svoj život dali u Domovinskom ratu, posebice u tim zadnjem satima i zadnjim danima vojno – redarstvene operacije Oluja“, rekao je Radovanović te dodao kako bi radovi trebali početi u ožujku, a očekuje kako bi svečano otvorenje obnovljenog spomenika trebalo biti već u lipnju, ali svakako do obljetnice Oluje u kolovozu ove godine.

Dodajmo kako je župan Žinić i ovom prilikom najavio projekt podizanja spomenika generalu zbora Janku Bobetku u njegovom rodnom Sisku napomenuvši kako on, zbog svega što je učinio za stvaranje hrvatske države u Domovinskom ratu, zaslužuje dostojno spomen obilježje u svom gradu.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime