PETRINJA Obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

161 godinu duga tradicija učiteljstva u Petrinji

236

U Petrinji je u srijedu, 31. svibnja obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obilježavanje je održano u holu Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, a prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta Marko Badrić istaknuo je da je obzirom na okolnosti, broj studenata okvirno vraćen na razinu od prije dvije godine:

“Za sada u ovoj godini imamo velik broj prijavljenih studenata. Obzirom na naše aktivnosti koje smo provodili kako bismo privukli buduće student, mislim da je top lod našeg rada, ali moram zahvaliti i apostrofirati župana Ivana Celjaka koji je i ove donio odluku o 5.000 kuna poticaja za sve studente s područja županije.”

Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić istaknuo je da je u proteklih godinu dana napravljen veliki iskorak:

“Počeli smo s cjelovitom obnovom naše zgrade koja je teško oštećena u katastrofalnom potresu. Nadamo se ćemo nagodinu u isto vrijeme useliti u novu zgradu. Ono što nam je izuzetno važno je revitalizacija Banovine, revitalizacije Petrinje je na dobrom putu.”

Unatoč činjenici što je Učiteljski fakultet u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, mi u Petrinji svakodnevno osjetimo život učitelja, rekla je gradonačelnica Magdalena Komes:

“Mogu potvrditi da Sisačko-moslavačka županija i mi kao Grad, unatoč tome što nije u našoj nadležnosti, podržavamo sve aktivnostima i tu smo za bilo kakvu pomoć. Petrinja u svim ovim okolnostima okolnostima i potresa i na neki način primirja nakon potresa osjeća povratak studenata u grad. Nadamo se da će zgrada biti što prije obnovljena. Znamo svi da je Petrinja Grad učitelja, ponosan Grad učitelja, da je iz Petrinje krenuo zahtjev za visokim obrazovanjem učitelja i zbog toga je Petrinja upisana u povijest pedagogije.”

U ime Sisačko-moslavačke županije, obilježavanju je nazočio dožupan Mihael Jurić:

“Duga tradicija učiteljstva u gradu Petrinji i stoga Sisačko-moslavačka županija to prepoznaje. Nažalost, u teškim okolnostima potresa prepoznavala je to. Unutar mogućnosti, pristupili smo sa Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića preuredili smo proctor, smjestili smo student i na taj ih način vratili u matični grad. Pristupili smo i financirali potpunu projektnu dokumentaciju Studentskog doma ovdje u neposrednoj blizini, tako da će to biti još jedna dodatna nadogradnja.”

Danu Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nazočili su brojni uzvanici, među kojima i Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković i državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime