PETRINJA Vodeći grad po povlačenju EU sredstava u SMŽ otvorio Europski tjedan

644

Uoči Europskog tjedna u Petrinji je na Strossmayerovom šetalištu danas održana središnja priredba na kojoj su predstavljeni najznačajniji realizirani projekti te projekti koji se planiraju realizirati u narednom razdoblju.

Osim predstavljanja projekata koje prijavljuje ili je prijavio Grad Petrinja, poput izgradnje Vidikovca na Hrastovačkoj gori, Grada na Kupi, izgradnje Poslovne zone, uspostave GIS-a, izgradnje tržnica itd., prezentaciji su sudjelovala i gradska poduzeća Komunalac sa projektima energetske obnove, Privreda s projektom aglomeracije, Turistička zajednica, Petrinjska razvojna agencija i Poslovne zone d.o.o., Dječji vrtić Petrinjčica, Centar za šljivu i kesten, LAG Zrinska Gora Turopolje. Događaju SU se priključili i ravnatelj Gradske knjižnice, ravnatelj POU Hrvatski dom, te ravnatelj Javne vatrogasne postrojbe i brojni drugi.

Gradski ured za EU fondove predstavio je EDIC ured, a dijelili su se i promotivni materijali te brošure. 

Na svoju Petrinju, grad lider u povlačenju sredstava iz EU fondova, posebno je ponosan gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović:

Europski tjedan u gradu Petrinji je samo jedna od prigoda gdje pokazujemo što radimo kao Grad. Obično je percepcija da se neke stvari ne vide i onda se postavljaju pitanja kako i na koji način naši Upravni odjeli rade, te isto tako sve naše institucije koje su u lokalnoj samoupravi i koji su dobri partneri danas s Gradom Petrinjom, a mogu reći da nema udruge i nema pojedinca koji nije otvorio naša vrata i postao naš partner. Kada sam postao gradonačelnik, vidio sam da je naš proračun 70.000.000 kuna i da je taj isti proračun bio i ostao sam sebi svrha za pojedine transfere te sam odlučio da imam tim kvalitetnih, sposobnih i mladih ljudi, da napravimo ono što imamo upravo danas. Danas je proračun Grada Petrinje 350.000.000 kuna. Nitko to nije mogao vjerovati i kada sam prije četiri godine rekao da će Petrinja imati 500.000.000 kuna europskih projekata, pa nije se ni to vjerovalo. I sad ponavljam ovdje, ovdje vidite milijardu kuna projekata, ali od tih milijardu kuna projekata imate u provedbi odmah danas 500.000.000 kuna dogovorenih, to je velika stvar i to je nešto što daje kvalitetu i sigurnost boljeg života u našem gradu. Još mi je draže, što mnogi projekti u Gradu Petrinji se sufinanciraju po nekom postotku radnog mjesta i to je kvaliteta. Grad Petrinja je jedini grad koji u ovom djelu lijepe naše domovine može reći da ima 100.000.000 kuna gotovih građevinskih dozvola, to je najveći kapital. Zahvaljujem vam se, želim Vam da u partnerskim odnosima imamo ono što je najvažnije jednu veliku, ogromnu šansu. Tu šansu Petrinja zaslužuje, mi moramo biti primjer dobre prakse i kroz dobre prakse pokazati da u Europskoj uniji nismo vukodolina nego ljudi koju zaslužuju život dostojnog čovjeku i opstanak mladog čovjeka s kvalitetnim radnim mjestima. Kao gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik, sretan sam da sam ovdje, što sam uz Vas, što Vas mogu pozdraviti i otvoriti ovaj naš sajam europskih projekata, s iskrenom željom, vjerom i nadom da nam svaki projekt i svaki čovjek bude dodatna inspiracija.“

Dodajmo kako je Petrinja maleni grad s velikom ambicijom koji se ponosi činjenicom kako je vodeći grad u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i čitavoj Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova.

Inače, prije 67 godina, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik: ‘Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu’, napisao je tada Schuman. Prijedlog poznatiji kao, sada već povijesna, Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što danas poznajemo kao Europska unija. Uz himnu i zastavu Europske unije, 9. svibnja uzima se kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu je 1950. odlučilo da se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe. Dan Europe obilježava se raznim događanjima i manifestacijama u mnogim gradovima diljem Europe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here