PETRINJA Započeli „Dani sjećanja 1991.-2022.“

Kod "Skele spasa" u Nebojanu održana je komemoracija

275

U Nebojanu je u petak, 2. rujna započelo obilježavanje “Dana sjećanja 1991.- 2022.” na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i cvilne žrtve u Domovinskom ratu grada Petrinje te razaranja grada u rujnu 1991. godine.

Skela u Nebojanu tada je mnogima bila jedini put u sigurnost, a sada stoji kao svojevrsni spomen na progon Petrinjaca iz njihovih domova, ali i simbol otpora agresiji budući da je skela prevozila i branitelje koji su stizali u tzv. nebojanski džep braniti napadnutu Petrinju.

Na početku obilježbe dovezen je državni barjak preko rijeke Kupe s ratnim barjacima postrojbi koje su operativno djelovale na tom prostoru u rujnu i jesen 1991. godine.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić zahvalio je svim hrvatskim braniteljima koji su branili ovu rutu i skelu, ali i radili na njoj:

„Danas, tri desetljeća kasnije, naprosto se ne smijemo umoriti pričajući o istini! Razgovarajući o tome, vi hrvatski branitelji, pozivam vas da sva svoja sjećanja, memoare, stavite u knjige, dokumentarne filmove… Istina će biti samo ona koju vi ispričate, koji ste bili akteri. Sisačko-moslavačka županija u svakom trenutku stat će iza hrvatskih branitelja, iza aktivnosti udruga, posebice koje će ići u smjeru da se istina o Domovinskom ratu zapiše.“

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja bio je Dinko Tandara:

„Možda je ova skela željazna i od drveta, ali ona je živi spomenik. Budite ponosni na nju, budite ponosni na hrvatske branitelje!“

Ovdje smo danas kako bismo obilježili obljetnicu jednog od najtežih napada na naš grad i odali počast svima onima koji su se borili, ne samo da bi obranili naš kraj nego nam i cijelu domovinu Hrvatsku, podsjetila je izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes:

„Ovdje smo kako bismo očuvali sjećanje na one kojih nema više među nama i zato u ime cijelog hrvatskog naroda upućujem zahvalu ne samo braniteljima koji su branili ovo područje, nego i ovim mladim generacijama koje čuvaju sjećanje na sve ono što se tada događalo.”

Dani sjećanja obilježavaju se 27. godinu zaredom u spomen na 598 poginulih hrvatskih branitelja te ubijenih civilnih žrtava Domovinskog rata na području grada Petrinje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime