PETRINJA: ‘Zeleni prsluci’ prosvjeduju protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Tema konferencije bilo je protivljenje najavi da će moguća lokacija odlagališta nuklearnog otpada biti na Trgovskoj gori.

106

Ispred petrinjske “Zelene kuće” održana je tiskovna konferencija sazvana na inicijativu gradonačelnika Petrinje i saborskog zastupnika Darinka Dumbovića. Tema konferencije bilo je protivljenje najavi da će moguća lokacija odlagališta nuklearnog otpada biti na Trgovskoj gori. Ukoliko odlagalište bude na Trgovskoj gori, imat će nepovoljne učinke na proizvođače ekoloških proizvoda koji djeluju u blizini, pojasnila je direktorica Poslovnih zona Petrinja, Jasmina Robinić.

“Prva tema ovog sastanka bila je reći ne odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Zašto? Kao što sam rekla, u “Zelenoj kući” okupljamo preko 30 izlagača domaćih ekoloških proizvoda. Ako Trgovska gora postane odlagalište otpada, oni će dobiti jednu markicu koja neće biti povoljna za njihovo buduće poslovanje. Kupce bi zasigurno odbilo kada bi vidjeli da su proizvodi proizvedeni u blizini odlagališta nuklearnog otpada i sav trud proizvođača više neće imati smisao.”

VEZANE VIJESTI
Zaplešite na Svjetski dan plesa!

Za svoju budućnost zabrinut je i Marijan Glušić, vlasnik OPG-a koji se pretežno bavi uzgojem jabuka.

“Nama kao ekološkim proizvođačima jednostavno se ne uklapa u razmišljanje postojanje skladišta nuklearnog otpada u županiji. Pitanje je kako ćemo, u tom slučaju, uvjeriti potrošače da je ovo ekološki čista zona.”

Takozvanim “Zelenim prslucima” u prosvjedu se pridružio i gradonačelnik grada Petrinje, Darinko Dumbović, kojemu je neprihvatljivo da lokacija odlagališta nuklearnog otpada bude na Trgovskoj gori, te je pozvao načelnike i vijećnike, kojih se to tiče, da se izjasne žele li odlagalište u svojoj blizini ili ne.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Bez odobrenja postavio aparate za igre na sreću

“Ovdje imamo našu zelenu zonu i to ne može biti prihvatljivo, ako smo dobili potvrdu struke. Smatram da će se stvoriti kritična masa ljudi, “Zelenih prsluka”, koji će biti poruka za “Zelenu kuću”, zelenu Banovinu, zelenu Hrvatsku… Očekujem da će gradovi, općine, svi oni koji mogu donesti deklaracije i preporuke svojim vijećnicima da daju točnu poruku žele li da Trgovska gora bude odlagalište nuklearnog otpada.” – poručio je gradonačelnik Petrinje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here