VIDEO/FOTO Petrinjci u Zagrebu predstavili dio bogate povijesne, kulturne i tradicijske baštine

Šestu godinu zaredom Grad Petrinja organizirala je manifestaciju „Predstavljanje grada Petrinje u Zagrebu“

1275

I ove su godine Zagrepčani imali priliku vidjeti, ali i okusiti dio bogate petrinjske tradicije! Šestu godinu zaredom Grad Petrinja organizirala je manifestaciju „Predstavljanje grada Petrinje u Zagrebu“ koja je održana 30. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića. Osim obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, na predstavljanju su sudjelovale i gradske ustanove i poduzeća te udruge, pjesmom i plesom je Zagrepčane razveselilo HKUD Mošćenica, a zasvirala su i Kupska zvona.

Cilj manifestacije je predstavljanje bogate povijesne, kulturne i tradicijske baštine, odnosno gospodarske i turističke ponude petrinjskog kraja, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj.

„Grad Petrinja se predstavlja svom prijateljskom gradu, Gradu Zagrebu. Cilj nam je promovirati našu destinaciju, ne samo grada, već i čitavog područja Banovine. Ovo je naše najbliže tržište, cijelo područje grada Zagreba, i vjerujemo da ćemo s vremenom postati jedna lijepa i prepoznatljiva destinacija. Posebice jer radimo na kulturnim rutama koje su temeljene na kulturno – povijesnim događajima kao i na povijesnim ličnostima. Jedna od naših kulturnih ruta je Putovima bana Jelačića kroz Turopolje i Banovinu. Najnovija koju sada pripremamo je sakralna ruta po Banovima koju ćemo prvi put predstaviti u sklopu Adventa u Petrinji“.

VEZANE VIJESTI
Alkoholiziranom Petrinjcu 10.000 kuna kazne

Zvuci, šarene nošnje, ples, ali i miris tradicionalne petrinjske kuhinje zavladali su tako središnjim zagrebačkim trgom. Petrinjci su Zagrepčane počastili s kobasicama banijske šare svinje, a podijeljeno je 100 kilograma kobasica ove autohtone vrste svinja. Posebno ponosan na sve ono čime se Petrinja i ovaj put predstavila u Zagrebu bio je gradonačelnik Darinko Dumbović.

“Mislim da je ovo jedna krasna suradnja Grada Zagreba i Grada Petrinje kroz koju želimo povezati naša područja. Zato zahvaljujem gradonačelniku Bandiću što već pet – šest godina povezujemo gradove koje vodimo te tako približavamo metropolu područjima koja zaostaju u razvoju. Mislim da taj naš sadržaj bogatstva prirode i karakter života dajemo kroz ove ljude, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kulturu, tradiciju i običaje te sve druge mogućnosti koje možemo prezentirati upravo na našem Trgu bana Jelačića. Mislim da su to vrijednosti koje su neprocjenjive. Komunikacija je izuzetno važna i ona je ta koja bi trebala Zagrepčane dovesti npr. do naše Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Gline i pokazati im da imamo Hrastovičku i Zrinsku goru, pa u konačnici i Trgovsku goru koja ne bi trebala biti zasićena nuklearnim otpadom. Naša je poruka jasna – naše područje može živjeti od proizvoda koje imamo u svojim rukama i koji mogu biti ekološki proizvodi. Želimo još jače povezati naše gradove i pokazati što sve imamo i nudimo“.

VEZANE VIJESTI
Program Lovrenčeva u Petrinji

Dumbović je na kraju zahvalio svima koji su sačuvali petrinjske vrijednosti i način života, kulturu, tradiciju i običaje, a koje su i ovog puta, na najbolji mogući način, predstavljene stanovnicima hrvatske metropole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here