PETRINJSKI ZELENI UTORAK: Aronija – jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu

U utorak je, u sklopu programa "Petrinjski zeleni utorak", u Zelenoj kući održano predavanje na temu: "Aronija – jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu", u suradnji sa Centrom Humanika.

856

U utorak je, u sklopu programa “Petrinjski zeleni utorak”, u Zelenoj kući održano predavanje na temu: “Aronija – jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu”, u suradnji sa Centrom Humanika. Na predavanju su predstavljeni razni proizvodi od aronije lokalnih OPG-ova, te se razgovaralo o povijesti aronije i njenim zdravstvenim učincima.

Predsjednica Centra Humanika, Marina Kušan Hadžić ispričala je nešto više o uzgoju aronije.

“Aronija je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Veliki je ‘bum’ sa aronijom kod nas zato što biljka može rasti u gotovo svim uvjetima i na svim zemljištima. Podnosi vrlo niske temperature, do čak -35°C, nije joj potrebna prihrana, ne treba ju toliko čistiti od korova, nema potrebe za upotrebom pesticida. Znači, može se potpuno čisto, ekološki uzgajati i vrlo je lagana za uzgoj.”

VEZANE VIJESTI
Kuća na Peščenici zapaljena otvorenim plamenom

Predsjednica Centra objasnila je i koje vrste aronije postoje, te kakve učinke ima na zdravlje.

“Prvo se u Europi uzgajala kao ukrasni grm, zbog lijepih cvjetova, a kasnije su se otkrila ljekovita svojstva lišća i bobica, te se počela konzumirati. Osnovne vrste su crvena, ljubičasta i crna, pa onda imamo kombinacije crne i ljubičaste, što već spada u hibride. Kod nas je najzastupljenija crna aronija. Mnoga istraživanja pokazuju da pomaže, između ostalih, kod kardiovaskularnih i onkoloških bolesti. Aronija je radikalan obnavljač ljudskih stanica.”

Također je predstavila proizvode lokalnih proizvođača koji su trenutno u ponudi i pojasnila kako koristiti aroniju u ljekovite svrhe.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Nešto sasvim novo: otvoren City plac u CCO West na zagrebačkom Jankomiru

“Ovdje ima jako velika paleta proizvoda različitih proizvođača. Prvo je krenuo sok, zatim sirupi, pekmezi, marmelade, pripravci sa medom… Sad je, uz sušenu aroniju za čaj, vrlo popularan i prah od aronije. Aronija je inače jako jaka, te je u ljekovite svrhe dovoljno uzeti 1-2 male čašice dnevno. Recimo, konzumira se poput nekakvog aperitiva.” – objasnila je predsjednica Centra Humanika, Marina Kušan Hadžić.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here