PLENKOVIĆ Covid-19 potvrde važne za Hrvatsku kao turističku destinaciju

Prokomentirao je i kako je trenutna epidemiološka situacija iznimno povoljna

285

Certifikati za covid-19 su za našu zemlju kao turističku destinaciju jako važni i Hrvatska se snažno zalagala za dokument koji bi omogućio slobodu kretanja u Europskoj uniji, izjavio je u petak u Osijeku premijer Andrej Plenković.

U trijalogu Europskog parlamenta, Portugala kao predsjedavajućeg Vijećem EU-a te Europske komisije postignut je u četvrtak dogovor o covid-19 certifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji.

Certifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “covid status” posjetitelja.

“Nama je to kao zemlji destinaciji u pogledu turizma osobito važno i zato smo se snažno zalagali za ovakav okvirni dokument koji će omogućiti slobodu kretanja”, rekao je premijer, dodavši da se danas održavaju konzultacije o završnim tekstovima na razini stalnih predstavnika u Bruxellesu.

Istaknuo je da je “svima u interesu da se postupno vrati normalizacija slobode kretanja, da se ljudima koji su preboljeli covid, cijepili se, ili imaju test omogući kretanje u druge države članice EU-a”.

Plan je, rekao je Plenković, da ta uredba stupi na snagu početkom srpnja a na političkoj razini o tome će se razgovarati u utorak u Bruxellesu.

Prema njegovim riječima, epidemija u Hrvatskoj postupno jenjava i brojevi su “ohrabrujući”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime