VIDEO Plenković u Petrinji: Očekuje se ubrzana obnova, a zbog vrućina podijeljeni i klima uređaji

379

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je jutros Petrinju, pola godine otkako je potres pogodio to područje.

Zajedno s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, pomoćnikom ministra Borisom Miloševićem i županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom prisustvovao je uklanjanju ruševina u centru Petrinje, u Ulici Vladimira Nazora.

Nastavno na obilazak Nazorove, posjetili su i Ulicu Pavla Štosa gdje su obišli radove na krovištu.

Nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite premijer Plenković poručio je kako je tijekom vrućih dana koji su nas zatekli poduzeta aktivnost kojom je raspodijeljeno 930 prijenosnih klima uređaja za kontejnersko naselje i mobilne kućice koje su mještanima dane na raspolaganje.

Kada je riječ o uklanjanja objekata, naveo je kako je do sada uklonjeno 154 objekata te kako je zaprimljeno skoro sedam tisuća zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, a skoro osam tisuća za konstrukcijsku obnovu.

-Ono što bih također istaknuo jest da je ovdje u Petrinji uspostavljen zajednički ured u kojem će biti predstavnici ministarstva graditeljstva, središnjeg državnog ureda i svi ostali odgovorni. Taj ured dnevno radi sa strankama i procesuira sve zahtjeve, kazao je Plenković.

Pojasnio je kako su štete nastale zbog pandemije procijenjene na oko 34 milijarde kuna, a ukupna vrijednost šteta nastalih u oba potresa, i u onom zagrebačkom, a potom i na Banovini, procijenjena na 129  milijardi kuna.

Ministar Tomo Medved zahvalio je premijeru na dosadašnjoj potpori koja je Stožeru pružena od prvog dana njegova formiranja u stečenim okolnostima. Također je istaknuo kako niti jedan čovjek neće biti prepušten sam sebi te kako niti jedan čovjek na potresom pogođenom području neće biti ostavljen ni zaboravljen i da će svi doći na red za obnovom.

Premijer Plenković upitan je kada će na red doći obnova stambenih objekata koje nemaju zelene naljepnice jer, kako se primjećuje, većina kuća koje su došle na red uglavnom imaju zelenu naljepnicu što znači da su i do sada bile uporabljive.

Odgovorio je kako smo trenutno u procesu obnove i kako na red prvo dolazi sve ono što je lakše za riješiti i što ne zahtjeva mnogo vremena. Dodao je kako većina radova čak zahtjeva eventualno tjedan dana rada na sanaciji čime će u kratkom roku moći riješiti značajan broj oštećenja.

Plenković je objasnio kako vjeruje da će stanovnici Sisačko-moslavačke županije i dalje ostati na tom području te kako je ulaganje u obnovu upravo pokrenuto s ciljem da se stanovništvo zadrži na tom području.

Dodao je kako je teško procijeniti do kada i koliko će trajati proces obnove.

Pojasnio je i kako je zadovoljan radom ministra Darka Horvata i ministra Damira Vanđelića.

Plenković je prokomentirao i situaciju s cijepljenjem dodajući kako uvođenje poticaja za one koji se još nisu cijepili nema previše smisla, a posebice jer je dobar dio stanovništva cijepljen i bez poticaja

Pojasnio je kako su do sada poduzete sve mjere koje su mogle biti poduzete te kako je i dalje mišljenja da nismo i nećemo biti zemlja koja će uvesti policijski sat.

Ministra Medveda upitali su što je s građanima koji su se žalili da su poslali zahtjeve za klima uređaje, međutim, isti su im odbijeni te, kako kažu, nisu uspjeli ostvariti pravo na dobivanje rashladnih uređaja, na što je on naveo kako to nije istina te kako se svi moraju prijaviti u svoje Gradove ukoliko žele ostvariti prava za dobivanjem uređaja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime