Počast stradalim žrtvama Škabrnje odalo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije

250

Obilježavanju 28. obljetnice stradanja Škabrnje jučer je nazočilo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem.

Tog kobnog 18. studenog 1991. godine, nakon što je slomljen otpor slabo naoružanih, malobrojnih branitelja, počelo je krvavo divljanje agresorskih snaga.

Žene, djeca i starci bez milosti su ubijani neposredno nakon izlaska iz skloništa. Neprijateljske snage ubijale su ih iz neposredne blizine hicima iz vatrenog oružja, tupim predmetima, udarcima po glavi i hladnim oružjem. Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. No pokolji su nastavljeni i sljedećih dana, a do oslobođenja mjesta u akciji ‘Oluja’ 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

VEZANE VIJESTI
Oznake "Bike&Bed" cikloturistima jamče kvalitetnu uslugu

Sjećanje na jedan od najvećih zločina tijekom srbočetničke agresije na Hrvatsku počelo je komemorativnim programom na zapadnom ulazu u mjesto, odakle je pošla i kolona sjećanja do spomen-obilježja masovne grobnice. Zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Sveta misa, nakon koje je uslijedila hodnja do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke. Ispod središnjeg križa kod spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za žrtve iz Škabrnje, čime je završen službeni program obilježavanja 28. obljetnice stradanja Škabrnje.

VEZANE VIJESTI
31-godišnjak zaustavljen za volanom s 2,34 promila u krvi

Izvor/foto: Sisačko-moslavačka županija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here