Počelo tiskanje materijala za drugi krug lokalnih izbora

Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

307

Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je da danas počinju s tiskanjem materijala za drugi krug lokalnih izbora, a tiskat će se oko 4,1 milijuna glasačkih listića.

-Danas je počelo tiskanje glasačkih listića za drugi krug lokalnih izbora. U drugom krugu bit će tiskano ukupno oko 4,1 milijuna glasačkih listića, a uz to će se tiskati negdje oko 35.000 zapisnika i prijepisa zapisnika. Sav izborni materijal stajat će nešto preko 1,2 milijuna kuna, rekao je Hojski novinarima ispred tiskare Narodnih novina.

21.5.2021., Zagreb – U tiskari Narodnih Novina pocelo je tiskanje glasackih listica za drugi krug lokalnih izbora.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dodao je da će se utrošiti oko 25 tona papira za tiskanje, podsjetivši da se u prvom krugu tiskalo oko 135 tona. Izborni materijal dostavljat će od utorka, 25. svibnja, do četvrtka 27. svibnja.

Objasnio je da će plavi glasački listić biti za izbor župana, a bijeli za općinskog načelnika ili gradonačelnika, kao što je to bilo u prvom krugu, te će listići biti nešto manji, formata D5.

Hojski je također istaknuo da će kandidati u drugome krugu biti poredani po izbornom rezultatu iz prvoga kruga.

21.5.2021., Zagreb – U tiskari Narodnih Novina pocelo je tiskanje glasackih listica za drugi krug lokalnih izbora.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

-U drugome krugu pobjeđuje onaj koji ima više glasova, više nema postotaka. Zakon poznaje i mogućnost trećeg kruga, ako bi dva kandidata imala isti broj glasova, kaže Hojski. Za sada imaju informaciju da se drugi izborni krug održava u 157 jedinica lokalne samouprave, što je 14 županija i Grad Zagreb, 55 gradova i 87 općina.

-Bit će oko 5400 biračkih mjesta, oko 80 posto biračkih mjesta u odnosu na drugi krug, kazao je Hojski.

Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

Hojski je izvijestio kako se tehnička uputa HZJZ-a o epidemiološkim mjerama na glasačkim mjestima za sada nije mijenjala.

-Ključne mjere će biti maska, vlastita kemijska olovka, razmak, dezinficijensi, što kraće zadržavanje na biračkom mjestu, objasnio je.

Potvrdio je da će na Banovini biti isti broj biračkih šatora za mjesta pogođena potresom, njih 25, te će ostati na istim adresama gdje su bili i u prvome krugu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime