Podrška lokalne zajednice za zaštitu osoba starije životne dobi

Na Okruglom stolu u Hrvatskoj Dubici sudjelovali predstavnici javnog i civilnog sektora s područja Hrvatske Dubice, Majura, Novske i Siska u cilju unapređenja politika i strategija usmjerenih na zaštitu osoba starije životne dobi

1046

Na okruglom stolu pod nazivom Podrška lokalne zajednice za zaštitu osoba starije životne dobi kojeg su organizirali Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, Općina Hrvatska Dubica i Policijska postaja Hrvatska Kostajnica sudjelovali su predstavnici javnog i civilnog sektora s područja Hrvatske Dubice, Majura, Novske i Siska, sve u cilju unapređenja politika i strategija usmjerenih na zaštitu osoba starije životne dobi. Okrugli stol su vodili kontakt policajac iz Policijske postaje Hrvatska Kostajnica Perica Markan, iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ dr. sc. Daša Poredoš Lavor, vanjska stručna suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke i suradnica Građanske inicijative za podršku s područja pravne zaštite Milica Nenadović Timarac, mag. iur.

U uvodnom dijelu susreta sve sudionika je pozdravila općinska načelnica Ružica Karagić, dipl. oec., te istaknula kako je važno govoriti o potrebama i mehanizmima zaštite osoba starije životne dobi, osobito u ruralnim dislociranim područjima, koja su dodatno opterećena rizikom siromaštva i osobitostima života uz granicu. Nakon uvoda, nazočni su pogledali kratak edukativno informativni film pod nazivom „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ koji je snimljen uz angažman Građanske inicijative „Moj grad Sisak“, Radiotelevizije Banovina i umirovljenika.

Na susretu je bilo riječi o osobitostima života i gubitaka u starijoj životnoj dobi, pojavnim oblicima zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja starijih osoba, vrstama nasilja, prepoznavanju izvora podrške u lokalnim zajednicama, te besplatnom telefonu za pravno savjetovanje 0800 200 098 kojeg omogućuje Projekt građanskih prava (PGP) Sisak.

Starije osobe nezadovoljne svojim položajem u obitelji često i same prikrivaju pojavne znakove zanemarivanja i/ili zlostavljanja. Često su prisutne izolacija, šutnja i praznina. Tako možemo uočiti kao alarmantne znakove spuštene rolete i zatvorene prozore na kući, zapuštanje okućnice, a najznačajnije je ne viđanje starije osobe u običajnim dnevnim aktivnostima. Nadalje možemo uočiti i neprimjereno odijevanje s obzirom na godišnje doba u vidu pretjerane odjevenosti ljeti i nedovoljne odjevenosti zimi, pozivanje u kuću pod svaku cijenu, a često i jasno vidljivu neuhranjenost – pojasnila je Poredoš Lavor.
Milica Nenadović Timarac govorila je o pravnoj zaštiti osoba starije životne dobi, sličnostima i različitostima ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, pri čemu je istaknula da su ugovori o doživotnom uzdržavanju povoljniji za osobe starije životne dobi.
Kontakt policajac Perica Markan nazočnima je govorio o prevarama i krađama na štetu starijih osoba pri čemu počinitelji iskorištavaju dobronamjernost, nepažnju i dob starijih osoba, te pozvao sve nazočne da u svom svakodnevnom radu s osobama starije životne dobi poduče ih da svaku imalo sumnjivu i ugrožavajuću situaciju prijave policiji na broj 192 te da će policija nadalje hitno reagirati po pozivu.

Sudionici su zaključili da je o potrebama, mogućnostima i mehanizmima zaštite neophodno nadalje razgovarati, razvijati interdisciplinarnu suradnju, utjecati na lokalne i nacionalne politike koje će biti osmišljene u skladu s potrebama na terenu, poštujući ljudska prava, dostojanstvo i kvalitetu života starijih osoba u životu lišenom svih oblika zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja.

Navedena aktivnost dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime