Pogled u budućnost – Topusko pametni termalni grad

Potpisan Sporazum o izradi konceptualnog rješenja razvoja sveobuhvatnog korištenja geotermalne vode i energije na području općine Topusko

857

U Topuskom je 6. studenoga potpisan Sporazum o izradi konceptualnog rješenja razvoja sveobuhvatnog korištenja geotermalne vode i energije na području općine Topusko.

Sporazum su potpisali ravnatelj Lječilišta i Top – Termi Topusko Domagoj Mosler te načelnik Općine Ivica Kuzmić koji zajednički financiraju izradu ovog konceptualnog rješenja vrijednu 230 tisuća kuna.

Mosler je naglasio kako je termalna voda njihovo najveće bogatstvo čije blagodati nisu dovoljno iskorištene, naročito u energetskom smislu.

„Na neki način smo zajedničko osmisli ovaj naziv Topusko – pametni termalni grad. Znamo da je smart city, odnosno pametni grad puno više od same infrastrukture. Ovo je jedan pogled u budućnost kojem je cilj izgraditi novu infrastrukturu toplovodne mreže kroz čitavo mjesto, spojiti nove korisnike, centralizirali upravljanje iz centralne toplinske stanice, povezati termalne bušotine 1, 2, 3 i 4 u jedinstvenu mrežu, svu termalnu vodu vraćati u centralnu toplinsku stanici i koristiti je u terapijske svrhe nakon što smo ju koristili u energetskom smislu“.

Da priča o učinkovitijem iskorištavanju termalne vode traje već duže vrijeme, no da ništa konkretno nije poduzeto, istaknuo je načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić.

„Ti pokušaj su propali upravo zato što nije bilo zajedništva. Ili je lokalna uprava sama pokušavala nešto napraviti na tom polju, ili su takvi projekti pokušali izaći iz samog Lječilišta. Ovo je jedini ispravni put, odnosno jedini mogući način da zajednički djelujemo, ne samo na ovom nego i na nekim drugim projektima“.

Potpisivanju je nazočio i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je čestitao potpisnicima naglasivši kako takve prirodne potencijale ima rijetko tko u svijetu. I ovog puta je istaknuo kako je Topusko biser Hrvatske. Izrazio je zadovoljstvo brojnim zajedničkim projektima koje na ovom području provode unazad par godina.

„Da bismo mogli napraviti veći iskorak, morate imati viziju, a viziju imamo u tom zajedništvu. To je tek početak nečeg još većeg. Vjerujem da je Topusko kao pametni termalni grad nešto što je ostvarivo i itekako važno. Kad kažete potpisivanje Sporazuma o konceptualnom rješenju korištenja geotermalnih izvora na području općine Topusko čini se komplicirano. No, da pojednostavimo, riječ je o iskorištavanju termalne, tople vode koju Topusko ima, a koje nam omogućava daljnji razvoji i realizaciju svih ideja i vizija koje imamo“.

Žinić je izrazio uvjerenje kako ovaj sporazum omogućava iskorištavanje potencijala koje imaju te je izrazio spremnost Županije da pomogne kako bi ovaj, ali i svi drugi projekti bili uspješno provedeni na dobrobit svih građana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime