Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, 11. studenoga, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Akcija će biti koordinirana sa susjednim policijskim upravama Zagrebačkom i Požeško-slavonskom, a za vrijeme njenog trajanja pojačano će se procesuirati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ – alkohol, brzina, sigurnosni pojas (smještaj djece u sjedalicama) i mobitel.

U vrijeme prošlogodišnje proslave „Martinja“ (od 10. do 13. studenoga 2017. godine) na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 17 prometnih nesreća, od kojih šest nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je devet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede, dok je u 11 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U prometnim nesrećama sudionici nisu bili pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečen 31 alkoholizirani vozač.

Pojačane kontrole

VEZANE VIJESTI
REZIME MARTINJA U Velikoj Gorici 35 prometnih prekršitelja

Pojačane aktivnosti početi će se provoditi u petak, 9. studenoga i trajati će do ponedjeljka, 12. studenoga, u koje će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. studenoga, biti će provedena akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu (u koordinaciji sa PU zagrebačkom i PU požeško-slavonskom), kada će se pojačano procesuirati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave odnijele 13 života, dok je 108 osoba teško ozlijeđeno. U istom razdoblju su 174 alkoholizirane osobe sudjelovale u prometnim nesrećama, u kojima su, između ostaloga, tri osobe smrtno stradale, a 14 je zadobilo teške tjelesne ozljede.

VEZANE VIJESTI
VIDEO U Rakitovcu znaju kako se slavi Martinje!

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća pa iz policije upozoravaju na negativna djelovanja alkohola na vozače:

– smanjuje se oštrina vida

– perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača

– smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika

– u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija

– produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji

– događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

VEZANE VIJESTI
Veselo i zabavno Martinje Udruge Škrlet u Popovači

– pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan

– koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije

– idite pješice

– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze

– ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)

– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića

– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste

– ne dopustite da budete crna statistička brojka

– pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Upozoravamo i apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here