Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, 11. studenoga, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Akcija će biti koordinirana sa susjednim policijskim upravama Zagrebačkom i Požeško-slavonskom, a za vrijeme njenog trajanja pojačano će se procesuirati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ – alkohol, brzina, sigurnosni pojas (smještaj djece u sjedalicama) i mobitel.

U vrijeme prošlogodišnje proslave „Martinja“ (od 10. do 13. studenoga 2017. godine) na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 17 prometnih nesreća, od kojih šest nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je devet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede, dok je u 11 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U prometnim nesrećama sudionici nisu bili pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečen 31 alkoholizirani vozač.

Pojačane kontrole

Pojačane aktivnosti početi će se provoditi u petak, 9. studenoga i trajati će do ponedjeljka, 12. studenoga, u koje će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. studenoga, biti će provedena akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu (u koordinaciji sa PU zagrebačkom i PU požeško-slavonskom), kada će se pojačano procesuirati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave odnijele 13 života, dok je 108 osoba teško ozlijeđeno. U istom razdoblju su 174 alkoholizirane osobe sudjelovale u prometnim nesrećama, u kojima su, između ostaloga, tri osobe smrtno stradale, a 14 je zadobilo teške tjelesne ozljede.

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća pa iz policije upozoravaju na negativna djelovanja alkohola na vozače:

– smanjuje se oštrina vida

– perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača

– smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika

– u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija

– produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji

– događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

– pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan

– koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije

– idite pješice

– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze

– ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)

– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića

– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste

– ne dopustite da budete crna statistička brojka

– pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Upozoravamo i apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here