Predstavljen EU projekt COMMAND d koji olakšava i ubrzava djelovanje civilne zaštite

163

Na završnoj konferenciji EU projekta COMMAND d, čiji je nositelj Zagrebačka županija s partnerima gradovima Podgoricom, Skopjem, Tiranom i Tuzlom, jutros u Velikoj Gorici su predstavljene sve mogućnosti i snage koje ovim projektom dobiva civilna zaštita. Naime, ovim sustavom na jednom mjestu i na znatno jednostavniji način može se dobiti uvid u sve potrebne informacije, što je od velikog značaja kada su u pitanju katastrofalne situacije.

Drugim riječima, u slučaju katastrofalnog potresa, uvidom u sustav jasno se vidi koliko vatrogasaca se trenutno nalazi na kojem području te koliko njih stoji na raspolaganju kako bi se odmah poslali na teren.

COMMANDd je zapovjedni i operativni mehanizam multisektorske analize ključnih podataka o katastrofama je projekt pružanja potpore zapovjedno-operativnom centru u pripravnosti za katastrofe na lokalnoj razini. Glavni cilj projekta je jačanje zapovjedno-operativnog centra u procesu donošenja odluka i krizne komunikacije putem IT podrške, jačanje suradnje i analize podataka u izvanrednim situacijama. Ukupna vrijednost projekta je 457.821,97 eura, a projekt sa 387.676,98 eura sufinancira Europska unija (Glavna uprava za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći).

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut pojasnio je kako će ovakav projekt ima velik značaj jer sustav funkcionira tako što provođenjem aktivnosti doprinosi prevenciji te, u danom trenutku, daje spreman i brz odgovor na pojedine situacije.

-Konkretno, sustav o kojem danas govorimo, pomaže operativi da bolje i brže prenose informacije, prikupljanje informacije te da analitički donose odluke.

U ime Zagrebačke županije konferenciji je bio zamjenik župana Damir Tomljenović koji dodaje da će se protok informacija znatno ubrzati što dovodi do bržeg djelovanja.

-Znate da je Zagrebačka županija velika, a najvažniji su njezini ljudski životi, a duboko se nadam da će ovaj sustav pomoći da se puno ljudskih života spasi, govori Tomljenović.

-Na neke stvari ne možemo utjecati, kao što su potresi i slična događanja koja su nas zadesila, ali druge stvari se može utjecati, što će ovaj sustav i pokazati, dodaje Tomljenović.

Voditelj projekata u tvrtki Promet i prostor Luka Rodelić govori kako je sustav već implementiran jer se na njemu radi već godinu dana.

-Na jednom mjestu nalazi se velik broj podataka koji olakšavaju donošenje operativnih i strateških odluka, govori Luka. Putem tih podataka možemo vidjeti koliko vatrogasaca se nalazi u kojoj lokalnoj jedinici, tako da uvidom u te podatke je znatno lakše odlučiti koda ćete slati gdje i povodom čega, pojašnjava nam voditelj projekata.

Ovaj projekt financiran je od strane savjetnik za Civilnu zaštitu Zagrebačke županije Branko Herček pojašnjava kako ovaj sustav pomaže Stožeru civilne zaštite u donošenju odluka.

-Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u vrijednosti od 457 tisuća eura, a 85 posto financira EU, dok 15 posto financira sama Županija, govori Herček.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime