Predstavljen novi projekt Udruge slijepih SMŽ

253

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak nazočio je prezentaciji projekta pod nazivom ‘Uz nas niste sami’ u organizaciji Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije.

Ukupan iznos odobrenih sredstava za ovaj projekt u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Ovim projektom pruža se usluga videćeg pratitelja slijepim korisnicima što rezultira njihovu povećanu socijalnu uključenost.

Predsjednik Udruge Danko Tomanić navodi kako su im jedinice lokalne i regionalne samouprave velika potpora u traženju novih sredstava financiranja, novih modela i stvari vezanih za skrb o slijepima te se današnjim projektom to želi i pokazati.

Današnjom će se prezentacijom prikazati projekt koji se financira godinu dana iz europskog socijalnog fonda.

U mjesecu rujnu kreće realizacija novog projekta u kojem će petero slijepih korisnika imati mogućnost prekvalifikacije za nova radna zanimanja.

Tomanić napominje kako Udruga sudjeluje u raznim projektima u kojima uče i stječu razna iskustva i znanja.

Svjetlana Grubišić, videći pratitelj na projektu “Uz nas niste sami” kaže kako je potrebno proći edukaciju za videćeg pratitelja te navodi kako je bitno steći povjerenje između pratitelja i slijepe osobe.

Videći pratitelj olakšava svakodnevne aktivnosti članovima kao što su odlasci liječniku (pratnja, asistencija i prijevoz), čitanje dokumentacije, pomoć u kućnim aktivnostima, pomoć u ispunjavanju i podnošenju zahtjeva prema raznim ustanovama i slično.

“Županija sisačko moslavačka rado se odazvala na poziv prezentacije ovog hvalevrijednog projekta “Uz nas niste sami”. Udruga i Županija sudjeluju na raznim projektima te sufinanciraju dnevni boravak slijepih”, rekao je Celjak.

Kroz ovaj projekt želi se olakšati život slijepim osobama osiguravajući im videće pratitelje koji će pomagati u izvršavanju njihovih svakodnevnih aktivnosti. Zamjenik župana Celjak, poziva udruge da se prijavljuju na natječaje koji se financiraju sredstvima europskih fondova.

Voditeljica i koordinatorica projekta “Uz nas niste sami” Goga Estera napominje kako je odobreni iznos projekta 405.000 kuna koji je u cijelosti financirala Europska unija.

Nositelj ovog projekta je Udruga slijepih Sisačko – moslavačke županije.

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete života slijepih osoba kroz razvoj usluge videćeg pratitelja.

Projekt direktno doprinosi širenju usluga na veći broj članova i podizanju kvalitete života OSI i njihovih obitelji te zapošljavanju.

Voditeljica projekta Goga te napominje kako u Projektu sudjeluje 26 osoba s područja Sisačko-moslavačke županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here