Proljetno čišćenje: 10 savjeta za dubinsko čišćenje doma

372
foto: Pixabay

Proljeće je vrijeme kada okrećemo novu stranicu i pripremamo se za sunčane dane. Savršen način za obilježavanje ovog godišnjeg rituala je dubinski očistiti svoj dom. Mnogi od nas odlučuju se za krečenje, veliko čišćenje i spremanje ili preuređenje čim se pojave prvi znaci proljeća.

Na sreću, trgovine nam ovo olakšavaju, osvježavajući svoje kataloge proizvodima za čišćenje ili uređenje doma. Jedan primjer je novi Konzum katalog koji donosi posebni izbor artikala za kućanstvo.

Umjesto da spremate više dana po 5-6 sati i više, preporučamo da svaki dan odvojite malo vremena (do sat vremena) za čišćenje doma. Neka se ta navika protegne kroz nekoliko tjedana, ako je to potrebno. Na ovaj način, izbjeći ćete „izgaranje“ od previše spremanja i čišćenja i moći ćete se zaista posvetiti uljepšanju svog doma. Ovo su neki od najvažnijih savjeta kada počnete!

1) Čišćenje prozora

Za temeljito i učinkovito čišćenje prozora sačekajte oblačan dan, budući da direktno sunce može ostaviti vodene mrlje na staklenoj površini. Koristite krpu od mikrovlakana i specijalizirano sredstvo za čišćenje stakala.

2) Radne površine

Ovisno o materijalu, koristite sredstvo za čišćenje koje je specifično namijenjeno vašim radnim površinama. Drvo, staklo, mramor, plastika, nehrđajući čelik… Svaki materijal ima posebno sredstvo za čišćenje, i to nije samo marketinški trik.

3) Hladnjak

S vremena na vrijeme, preporuča se izvaditi sav sadržaj iz hladnjaka i dobro prebrisati sve površine, a pametno je i uključiti ovaj zadatak u akciju proljetnog čišćenja. Posebno se fokusirajte na ladice za voće i povrće, jer se tamo obično skuplja najveći broj bakterija i tekućine.

4) Posuđe

Da, i posuđe se može dubinski očistiti! Osim svakodnevnog pranja posuđa nakon kuhanja i obroka, dobro je s vremena na vrijeme namakati posuđe u vodi i sapunu te spužvicom odstraniti sve ostatke vode.

5) Pećnica

Postoji mnogo savjeta za najbolje čišćenje pećnice. Evo jednog: na zagorenim mjestima gdje su ostali tragovi pečenja ili masti, prije ribanja stavite vruću, mokru krpu kako bi ih omekšali. Nakon toga normalno oribajte žičanom spužvicom i sredstvom za odmašćivanje.

6) Kuhinjski uređaji

Ako uređajima od nehrđajućeg čelika želite vratiti stari sjaj, pomiješajte žlicu vruće vode sa žlicom deterdženta za suđe. Koristite mješavinu za ribanje nehrđajućeg čelika krpicom od mikrovlakana, isperite vrućom vodom i odmah osušite čistom krpom.

7) Slaganje ladica

Začudo, ovo je dio spremanja koji neće biti odmah vidljiv, ali može oduzeti jako puno vremena. U ladicama obično imamo puno više stvari nego što mislimo, a spremanje jedne ladice „svaštare“ može potrajati i po sat vremena. Zato preporučamo da svaki dan spremite samo po jednu ili dvije ladice dok ne pređete sve ladice u kući.

8) Zavjese

Operite sve zavjese u kući u perilici na programu za osjetljivo. Čim program završi, objesite ih natrag kako se ne bi pogužvale.

9) Lusteri

Kada govorimo o proljetnom čišćenju, ponajprije znači da ćemo se pozabaviti stvarima na koje u ostatku godine zaboravimo. Lusteri i stropne lampe svakako su kraljevi zaboravljenih kućnih predmeta. Koristite „praška“ ili vlažne maramice i temeljito obrišite sve lustere i lampe.

10) Ormar

Naravno, ormar je još jedan bitan dio proljetnog čišćenja, baš zato što je ovo i doba kada „preokrećemo“ ormar iz zimske u ljetnu garderobu. Uklonite svu odjeću s mrljama, rupama, nedostacima ili jednostavno odjeću koju više nećete nositi. Preporučamo da isprobate svaki komad odjeće prije nego što ga ponovno vratite u ormar. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here