Bošnjaci Petrinje su 25. studenoga na prigodnoj svečanosti koju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje prvi put samostalno proslavili Dan državnosti BiH u svom gradu.

Kako su podsjetili, Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. studenog u spomen na dan kada je 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena Rezolucija ZAVNOBIH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih. Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje uputio je prigodnu čestitku svim Bošnjacima povodom Dan državnosti Bosne i Hercegovine, posebno izrazivši zadovoljstvo što ovaj značajan datum prvi put obilježavaju samostalno, ali i što je u ovoj prigodi mogao izvijestiti kako su riješili jedan dugogodišnji problem.

„Mi u gradu Petrinji već duže vrijeme obitavamo kao Muslimani, pa kasnije Bošnjaci, još negdje od šezdesetih godina, kad su se naši Bošnjaci, počeli naseljavati ovaj grad. Od same izgradnje tvornice „Gavrilović“, pa onda i za vrijeme Domovinskog rata i poslije rata, sudjelujemo u društveno – političkom životu našeg grada. Jedan od ciljeva našeg Vijeća bila je parcela za pokop muslimana, kako se to kod nas u Bosni kaže mezarje. Naišli smo na veliku potporu saborskog zastupnika i gradonačelnika koji je razumio naše potrebe da se pokojnici pokapaju po propisima koje nalaže islam. Tako je Grad Petrinja otkupio dvije parcele zemljišta i jednu je namijenio za muslimansko mezarje“, kazao je Kulašić te dodao kako će mezarje biti namijenjeno ne samo Bošnjacima s područja Petrinje, već i svim ostalim Bošnjacima iz Sisačko – moslavačke županije koji na njemu žele biti sahranjeni.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - 14. sportski susreti branitelja petrinjske HVIDRA-e

Bošnjacima je Dan državnosti došao čestitati i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji im je zahvalio na svemu što su zajednički stvarali kroz noviju povijest. Pohvalio je suradnju s Bošnjacima, ali i pripadnicima ostalih nacionalnih manjina koji žive na petrinjskom području.

„Ja kao gradonačelnik i prije kao zamjenik gradonačelnika i sada kao saborski zastupnik, svih ovih zadnjih dvadeset godina, mogu reći da me nikada nitko nije čuo da sam dijelio ljude, da sam dijelio nacionalnosti, da sam poslao poruku zbog koje ne bismo mogli ovako, za istim stolom sjediti, pogledati se u oči i držati čvrsto svoje pozicije koje su od izuzetne važnosti za naše narode. To je izuzetno važno za Hrvate, izuzetno je važno za Bošnjake, za Srbe, Makedonce, sve koji su danas ovdje i pokazuju da ta ruka koja je pružena i koja je ostala pružena, nema ni u jednom trenutku, bar ne za ovim stolom, siguran sam, „figu u džepu“. To nam ne treba. Treba nam da čuvamo vrijednosti kulture, tradicije i običaja i ja sam uvijek s vama uživao, na svim vašim manifestacijama“, rekao je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Samopregled dojke - najvažnija i najdostupnija metoda ranog otkrivanje karcinoma dojke

Petrinjskim je Bošnjacima gradonačelnik poručio da svoju domovinu BiH uvijek čuvaju u srcu i imaju je blizu domovine u kojoj žive – Hrvatske.

„Želim vam život, svih nas i svakog od nas, bez ikakvog straha. Želim da uz uzajamno poštovanje imamo slobodu, ali slobodu koja nikada neće prijeći granicu koja bi ušla u prostor bilo koje druge nacionalnosti, drugog naroda, u kojoj ćemo jedni druge eventualno povrijediti. Tu se moramo paziti. Tu slobodu ne treba nikome dijeliti nijedan narod i reći : „E, ti ćeš biti slobodan onoliko koliko ti ja to kažem, jer npr. nas Hrvata ima najviše“. Ne može ići tako, nego tako da smo slobodni u domovini koliko je slobodan i susjed i komšija. Bude li bilo tko u toj slobodi imao više slobode, a netko drugi manje, to neće biti slobodna domovina Hrvatska. To će onda biti domovina s ograničenjima. Zato te barijere moramo jednostavno pomaknuti i zajednički živjeti“, zaključio je petrinjski gradonačelnik.

VEZANE VIJESTI
Predsjednica Grabar-Kitarović u Petrinji

Dodajmo kako je svečanost izvedbom nekoliko pjesama uljepšao i pjevač sevdalinki Mehmed Goražda.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here