U pješačkoj zoni u Sisku 14. rujna je održana radionica „Industrijski karavan grada Siska 2018“ u sklopu projekta „Nova industrijska kultura u Središnjoj Europi“ INDUCULT 2.0, koji je financiran sredstvima programa „Središnja Europa 2014.-2020.“

Radionicu na kojoj su sudionici, u svrhu promoviranja potencijala Sisačko – moslavačke županijem upoznati s vještinama kovanja i 3D umijeća, otvorio je župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako Sisačko – moslavačka županija provodi ovaj projekt, kao jedini projektni partner iz RH, u partnerstvu s još devet projektnih partnera iz sedam zemalja.

„Glavni cilj projekta je promocija industrijske baštine Srednje Europe, ali i ovog grada i županije. Grad Sisak je nekad bio poznato središte industrije, danas je tu, od nekoć velikih giganata, ostala samo jedna kompanija, Rafinerija nafte Sisak. No, na ovom području po-stoji puno industrijske baštine. Prihvatili smo partnerstvo na ovom projektu, zajedno s partnerima iz Njemačke, Austrije, Češke, Belgije itd. D naši partneri iz Belgije koji će, zajedno s našim obrtnicima i učenicima prezentirati kovačke vještine i ono što je nekada krasilo i ovaj gradnje. Projekt je vrijedan gotovo 3,5 milijuna eura. Za aktivnosti u našoj županiji predviđeno je 163 tisuće eura. Kroz te aktivnosti, osim ovih radionica, izradit ćemo strategiju očuvanja industrijske baštine na području naše županije, edukacijske radionice te tiskane materijale kojima ćemo promovirati sve ono što se kroz stoljeća događalo ispred nas, u industriji, u ovom gradu i županiji“ kazao je Žinić.

Zajedno s belgijskim projektnim partnerima na radionici su sudjelovali i učenici Tehničke škole Sisak te Industrijsko – obrtničke škole Sisak.

„Moje ime je John. Dolazim iz Belgije zajedno sa svojim kolegom koji je kovač po struci. Hrvatska je četvrta zemlja koju posjećujemo. Bili smo već u Poljskoj, Češkoj i Sloveniji. Dio smo tzv. karavan ture koja provodi projekt INDUCULT 2.0. Zapravo, naš je cilj pokazati ljudima odnos između nove i stare tehnologije. Imamo najnovija postignuća tehnologije poput 3D printera koje koristimo za vrijeme svojih radionica i ostale najnovije tehnologije, ali koncentriramo se i na stare industrije i obrta poput kovanja. Ukratko, ljudima pokazujemo razliku između starih i novih tehnologija i jako smo sretni što smo ovdje u Hrvatskoj i u Sisku“, rekao je predstavnik belgijskih partnera u projektu.

Opći cilj projekta je implementacija postojećih promotivnih strategija u području očuvanja industrijske baštine uključivanjem i suradnjom ključnih dionika: obrazovnih, gospodarskih institucija, institucija zaštite baštine radi poticanja obnove starih industrijskih područja, inkubatora i socio-kulturnih centara te povećanja atraktivnosti gradskih centara i informiranja javnosti o potencijalima industrijske baštine regija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here