Rekordnih 8587 novih slučajeva koronavirusa, umrle 32 osobe, omikron je prisutan

219
05.12.2022., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je 94. sjednica Vlade RH. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic na sjednici Vlade pozvao je sve da se cijepe jer Hrvatska danas biljezi novi rekord od 8500 pozitivnih. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 8587 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 32 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Dosad je najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj zabilježen 10. studenoga prošle godine, kada je bilo 7315 novih slučajeva. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 35.202, a među njima je 1841 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 230 pacijenata.

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas na sjednici Vlade da Hrvatska bilježi rekordan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa od početka pandemije, čak 8587, čemu pridonosi i omikron varijanta, te je još jednom pozvao na pridržavanje mjera i cijepljenje.

Potvrđeni broj slučajeva je oko 50 posto veći nego prošlog tjedna i dvaput veći nego prije dva tjedna.

“Taj je broj očekivan i pokazuje da je virus koji se širi Europom, novi soj omikron, vjerojatno izrazito prisutan sada i kod nas. Neće zaobići nikoga, a znamo da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa”, rekao je Plenković u uvodnom izlaganju.

Posebno je velik porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, i gdje je broj slučajeva triput veći nego prije dva tjedna.

Svaki peti slučaj u Hrvatskoj zabilježen je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu, dodao je.

“Porast koji vidimo u brojnim europskim zemljama, a koji se sad nazire i kod nas, još je jedno upozorenje o važnosti korištenja i kombinaciji svih mjera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegova širenja”, istaknuo je premijer.

Svaki četvrti građanin stariji od 65 godina još nije cijepljen

Ponovio je kako je temeljni način zaštite cijepljenje te pozvao sve građane koji se nisu cijepili da to učine, a one koji su primili dvije doze da se cijepe i trećom, koja će pojačati antitijela i imunitet. Poručio je kako imamo dovoljno doza za sve građane.

Danas imamo 66 posto odraslih cijepljenih jednom dozom, a 63 posto cijepljenih s dvije doze. Onih koji su primili treću dozu je trenutno 543.000.

Naveo je kako svaki četvrti sugrađanin koji je stariji od 65 godina, nažalost, još nije cijepljen, a među njima je čak 180.000 onih koji nisu primili ni jednu dozu, dok je 37.000 primilo samo jednu dozu.

“Oni su u riziku od težeg oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem”, poručio je Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime