Ruska novinarka završila u zatvoru jer je optužila Rusiju za bombardiranje kazališta

133
Foto: ilustracija MUP

Ruska novinarka osuđena je u srijedu na šest godina kaznene kolonije jer je optužila ruske zračne snage da su prošlog travnja bombardirale kazalište u ukrajinskom gradu Marijupolju gdje su se sklonile žene i djeca.

Okružni sud u sibirskom gradu Barnaulu također je zabranio Mariji Ponomarenko da radi kao novinarka na pet godina, navodi se u priopćenju sudske službe. Državno odvjetništvo tražilo je kaznu od devet godina zatvora.

“Patriotizam je ljubav prema domovini, a ljubav prema domovini ne bi se trebala izražavati poticanjem zločina”, rekla je Ponomarenko sudu prije izricanja presude, prema RusNews u kojem radi. “Napasti susjeda je zločin”.

“Ako je rat – onda ga zovite ratom”, poručila je iz kaveza u sudnici. “Ovo je državni zločin prema vojsci – to je kao da se pljuje po grobovima veterana”.

Regionalno akademsko dramsko kazalište Donjeck u Marijupolju uništeno je u zračnom napadu ujutro 16. ožujka 2022. Korišteno je kao utočište za civile tijekom ruske opsade grada.

Kijev je optužio Rusiju za bombardiranje kazališta, a Rusija tvrdi da su ga raznijeli ukrajinski nacionalisti.

Ponomarenko je privedena u travnju zbog svoje objave na internetu prema zakonima koji su uvedeni ubrzo nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak snaga u Ukrajinu. Zakoni nameću stroge kazne za diskreditiranje oružanih snaga.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je najmanje 300 ljudi ubijeno u kazalištu.

Istraga Amnesty Internationala zaključila je da su ruske snage počinile ratni zločin napadom na kazalište. Rečeno je da je ubijeno najmanje deset ljudi, ali da su mnoge smrti još ostale neprijavljene.

Rusija kaže da poduzima sve kako bi izbjegla ranjavanje civila u svojoj “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini.

List Kommersant objavio je da je Ponomarenko dijagnosticiran “histerični poremećaj osobnosti” dok je bila u pritvoru i da je prerezala zapešća. Naveli su izjavu njezina odvjetnika koji je rekao da je patila od klaustrofobije i da je razbila prozor.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime