Salmonela je bakterija iz grupe enterobakterija koja je najčešći uzročnik elementarnih toksikoinfekcija koje se manifestiraju simptomima u gastrointestinalnom traktu, tj. probavnom sistemu. Bakterija salmonele najčešće žive u crijevima ljudi i životinja, a najčešći izvor zaraze su zaražena voda ili hrana.
Simptomi?
Osoba inficirana salmonelom obično ima povišenu tjelesnu temperaturu, grčeve u trbuhu i proljev koji se javljaju 12 do 72 sata nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili pića.
Bolest obično traje 4 do 7 dana i većina osoba oporave se bez liječenja antibioticima. Međutim, proljev može biti snažan i iscrpljujući, te neke osobe mogu biti toliko bolesne da je neophodno da budu primljene u bolnicu.
Kako smanjiti rizik salmonele iz jaja?
Jaja su jedna od najhranjivijih i financijski najisplativijih vrsta hrane. Međutim, na ljusci jajeta, te u njegovoj unutrašnjosti može se nalaziti jedan tip bakterije – salmonela (Salmonella), stoga ako se jaja jedu sirova ili srednje kuhana, ova bakterija može uzrokovati bolest.
Jaja, isto kao i meso, mlijeko i druga hrana sigurna su kada se pravilno obrade.
Poput sve ostale hrane, jaja držite cijelo vrijeme u frižideru na temperaturi ≤4° C.
Jaja su najsigurnija kada se drže u frižideru, pojedinačno i dovoljno dugo kuhaju, te pojedu ubrzo nakon pripreme.
Što je veći broj prisutnih bakterija salmonele u jajetu, to je veći rizik da će takvo jaje uzrokovati oboljevanje. Držanjem jaja u frižideru na odgovarajućoj temperaturi, sprečava se daljnje razmnožavanje postojećih bakterija salmonele, te je stoga potrebno držati jaja rashlađenima sve do njihove upotrebe. Kuhanjem se smanjuje broj bakterija u jajetu, međutim, meko kuhano jaje sa vodenkastim bjelanjkom ili žumanjkom još uvijek predstavlja određen rizik u odnosu na tvrdo kuhano jaje. Kuhana jaja trebaju se u kratkom roku pojesti i ne treba ih držati dulje od 2 sata na temperaturi između 4 – 60° C.
Kupujte jaja samo iz prodavaonica ili dobavljača koji ih drže u frižideru. Bacite napuknuta ili prljava jaja.
Operite sapunom i vodom ruke i sve površine koje su došle u kontakt sa sirovim jajima (kuhinjske ploče, pribor, posuđe, daske za rezanje). Zatim dezinficirajte sve površine koje su došle u kontakt sa sirovim jajima koristeći dezinfekcijsko sredstvo poput klora, pažljivo slijedeći upute na naljepnici na boci.
Salmonela može opstati na suhim površinama i po mjesec dana, a na mokrim mjestima i po tri mjeseca. Na temperaturama većim od 20 stupnjeva celzijusa salmonela je agilnija i time zaraznija.
Jaja treba u potpunosti skuhati sve dok bjelance i žumance ne budu tvrdo kuhani. U receptima koji sadrže jaja pomiješana sa drugom hranom, hrana se treba kuhati najmanje 2 minute do unutrašnje temperature od najmanje 71°C.
Spremljena jaja pojedite nedugo nakon pripreme.
Izbjegavajte jela u restoranima koja sadrže sirova ili meko kuhana, nepasterizirana jaja. Restorani trebaju koristiti pasterizirana jaja u bilo kojem receptu koji podrazumijeva konzumiranje sirovih ili meko kuhanih jaja.
Konzumiranje sirovih ili meko kuhanih jaja trebaju posebno izbjegavati djeca, starije osobe, osobe sa oslabljenim imunim sistemom ili teškim oboljenjem.
Potrošači mogu razmotriti mogućnost kupovine i korištenja pasteriziranih jaja u ljusci koja se mogu kupiti kod određenih prodavača.
Liječenje
Ako se infekcija salmonelom proširi iz probavnog trakta, liječenje će ovisiti o rezultirajućem oboljenju – bilo ono specifično ili opće. Inače je liječenje potpuno isto kao kod gastroenteritisa i može se očekivati potpuno izlječenje.
U vrlo rijetkim slučajevima, iako vas proljev više ne muči te se dobro i zdravo osjećate, u probavnom traktu se može zadržati određeni broj živih salmonela koje se od vremena do vremena izbacuju sa stolicom. Ove zaostale bakterije rijetko se zadrže u probavnom traktu dulje od tri mjeseca, iako predstavljaju stalnu opasnost, jer mogu prenijeti infekciju.
U tom slučaju, vi ste “kliconoša” pa će vam liječnik vjerojatno davati antibiotike. Ako znate da ste imali salmonelu, morate ne samo posebno paziti na pranje ruku nakon svake velike nužde već i povremeno odlaziti liječniku, koji će u tijeku slijedećih nekoliko mjeseci provjeravati izbacujete li još uvijek žive mikroorganizme.