SDP predstavio prijedloge rješenja problema ovršenih i blokiranih građana

179

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i potpredsjednik stranke te voditelj SDP-ove Akcijske radne grupe za pravosuđe Peđa Grbin jutros su u prostorijama stranke održali konferenciju za medije na temu ovrha i blokiranih, pri čemu su iznijeli i SDP-ove prijedloge za sustavno rješavanje problema ovršenih i blokiranih građana u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj godinama postoji problem blokiranih građana koji je, kako je kazao Bernardić, posljedica nejednakosti i neimaštine te niskih plaća i mirovina.

„Mi kao odgovorna stranka, nudimo i konkretna rješenja. Kao što smo svojedobno ukinuli javne ovršitelje, kao što smo smanjili zatezne kamate, kao što smo otpisali dugove za preko 30.000 građana, riješili problem „švicaraca“ i ukinuli vjerovnicima pravo na naplatu opomena, tako i sada nudimo rješenje za problem blokiranih i ovršenih građana. Naš cilj je blokirane građane osloboditi dužničkog ropstva i zaustaviti daljnje kamatarenje“, rekao je predsjednik SDP-a.

SDP rješenje vidi u dva ključna koraka: deblokadi građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe te kroz pravedan i brz sustav naplate duga, a prema ovom predloženom modelu, glavnica duga bi se otplaćivala paralelno s kamatama.

„Potrebno je izmijeniti sustav stečaja potrošača tako da se postupak osobne nagodbe pojednostavni, ubrza i pojeftini, pogotovo za dužnika. Uvest ćemo i elektronski sustav naplate, ukinuti nepotrebne namete i skupe troškove postupka i tako zaustaviti kamatarenje građana“, rekao je Bernardić.

VEZANE VIJESTI
UDRUŽENA OPORBA U SKUPŠTINI SMŽ: "Dosta nam je obmana vladajućih!"

Predsjednik SDP-a se na kraju svog izlaganja prisjetio riječi Ivice Račana, prvog predsjednika SDP-a, čija se godišnjica smrti obilježava iduću nedjelju.

„Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam jer je populizam za građane uvijek najskuplji i na kraju ga uvijek sami plate, iz svog džepa.“

Grbin je pak istaknuo kako je u Hrvatskoj oko 320.000 blokiranih građana i kako se taj broj nije smanjio već godinama unatoč činjenici što u Hrvatskoj imamo gospodarski rast.

„Naš prvi potez bi bio uvođenje skraćenog obveznog postupka nagodbe. U strukturi blokiranih imamo čitav niz onih koji nemaju nikakve imovine, što znači da se potraživanja koja postoje prema njima nikad neće naplatiti. Istovremeno, postoji i čitav niz onih čije dugovanje iznosi manje od 10.000 kuna, a u blokadi su dulje od godinu dana te im taj dug onemogućava normalno funkcioniranje.“

Dodao je kako bi se u oba slučaja postupak odmah zatvorio te uvelo razdoblje provjeravanja od dvije godine, protekom kojeg se obvezno donosi rješenje o oslobađanju od obveza.

Država bi, u ovom slučaju, smatra Grbin, trebala „podmetnuti leđa“, odnosno troškovi skraćenog obveznog postupka pali bi na teret proračuna.

VEZANE VIJESTI
Čelnik SDP-a SMŽ Nikola Domitrović istupio iz stranke

Istovremeno, to bi omogućilo da dužnik bude oslobođen većine troškova tijekom postupka, a pogotovo ako dužnik predlaže pokretanje postupka stečaja, ako nema imovine ili imovina nije dostatna za podmirenje dugova te u slučajevima dužnika čija imovina omogućava naplatu duga, trošak postupka bi se utvrdio u paušalnom iznosu.

Što se ovršnih postupaka tiče, kazao je Grbin, potrebno je razdvojiti ovršne postupke na dva dijela: na opći ovršni postupak i poseban ovršni postupak u potrošačkim odnosima.

„Ne možemo na isti način tretirati dužnika koji duguje novac zbog primjerice toga što je počinio neko kazneno djelo ili zbog toga što nije plaćao obveze uzdržavanja, od onoga koji je postao dužnik zbog svoje neimaštine pa nije mogao plaćati svoje redovne obveze, a zabranili bismo i poznato „cijepanje“ ovrha. Naime, sada imamo situaciju da vjerovnici podijele potraživanja dužnika na više postupaka pa dolazi do ogromnih troškova.“

Za provođenje ovršnih postupaka, Grbin je naveo primjer susjedne Slovenije koja iz provođenja ovršnih postupaka izostavlja posrednike te ima uređen sustav e-ovrha, što je također i SDP-ov prijedlog.

„U Hrvatskoj bismo uveli sustav e-ovrha, čime se iz postupka isključuje posrednike te se smanjuju troškovi ovršnog postupka, dok bi za ovrhe do iznosa od 5.000 kuna bilo obvezno vođenje postupka elektronskim putem.“

VEZANE VIJESTI
SDP do kraja predizborne kampanje više neće održavati skupove

Ocijenio je kako bi se na taj način spriječile situacije u kojima neki građanin duguje primjerice 200 kuna, da bi se na kraju u rješenju o ovrsi, dug popeo na 800 i više kuna troška, a smatra i da treba smanjiti naknade FINA-e, kao i ograničiti odvjetničke troškove.

„Po pravomoćnosti, koja se utvrđuje elektronskim putem, bez dodatnih troškova, prijedlog za provedbu bi se  elektronski dostavio FINA-i koja potom provodi ovrhu. Potrebno je smanjiti naknade koje FINA naplaćuje za vođenje ovršnih postupaka, a za potrošačke ovrhe do iznosa od 5.000 kuna troškovi FINA-e padali bi na teret proračuna“, pojasnio je Grbin.

SDP zagovara i ideju da se u ovršnom sustavu potpuno izbaci mogućnost ovrhe na čitavoj plaći (što je i prijedlog zakona u proceduri).

Grbin je na kraju rekao i da bi se izmjenama Zakona o obveznim odnosima trebao promijeniti redoslijed uračunavanja kako bi se osiguralo da se prilikom svake uplate uz kamate i troškove obvezno podmiruje i glavnica (također, prijedlog zakona u proceduri).

Foto: SDP Komunikacije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here