Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta uputit će zahtjev hrvatskoj Vladi da stavi moratorij na sve odluke MOL-a do okončanja pregovora o otkupu INA-e, a tražit će i hitni prijem kod premijera Andreja Plenkovića, rečeno je 22. siječnja nakon sastanka Stožera.

INA je u petak priopćila kako je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koje, između ostalog, podrazumijevaju prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka te prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine. Koordinator Stožera Predrag Sekulić u subotu je najavio kako  će se Stožer za obranu Rafinerije Sisak i očuvanje radnih mjesta sastati u ponedjeljak kako bi odlučili o daljnjim akcijama. Nakon održanog sastanka Sekulić je izvijestio što kane poduzeti.

„Uputit ćemo poziv Vladi da stavi moratorij na sve odluke koje danas promovira MOL, uništavajući INA-u, do okončanja pregovora hrvatske Vlade i MOL-a oko otkupa dionica INA-e. Sutra ujutro ćemo odmah uputiti zahtjev premijeru za hitnim prijemom u svrhu pomaganja i informiranja oko stanja u Rafineriji Sisak,oko toga što je to FCC za ovu rafineriju te oko stanja u INA-i. Nama naprosto nevjerojatno da u vrijeme dok se vode pregovori MOL radi jednu ovako zločestu zadaću, odnosu gasi srce jedne rafinerije jer ova rafinerija je time ugašena. Ako ćemo šaljivo, to je kao da kupujete auto, a prodavatelj s vama dogovara koje će dijelove s njega poskidati“, ustvrdio je Sekulić.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata INA-e Ibrahim Novljaković podsjetio je kako udruga broji 600 članova te kako očekuje da su 40 radnika, koji gašenjem FCC postrojenja ostaju bez radnih mjesta, upravo branitelji. No Novljaković je uvjeren kako će posljedice biti daleko veće.

„Ne radi se zapravo o 40 ljudi. Reći ću to malo slikovitije. Gašenje tog FCC postrojenja je za Rafineriju nafte Sisak kao da čovjeku izvadite srce i kažete da će on dalje živjeti. Neće! To nje 40 ljudi, to je sigurno oko 600 radnika Rafinerije, radnika svih ostalih uslužnih djelatnosti, a radi se i o sudbini grada Siska, Sisačko – moslavačke županije pa u konačnici energetske neovisnosti i stabilnosti RH. Mi nećemo sigurno dozvoliti da to ide na ovaj način kako si je netko zamislio. Spremni smo na sve vidove akcija. Do sada su to bile mirne akcije. Nakon razgovora s premijerom, a nadamo se da će nas primiti jer su nas do sada primali svi premijeri i predsjednici, vidjet ćemo kako ćemo postupiti, a o svemu ćemo na vrijeme informirati“, najavio je Novljaković.

Odbije li Vlada prijedlog o moratoriju, Sekulić je potvrdio kako su spremni poduzeti određene akcije. Dodao je kako nije u pitanju samo rafinerija nafte Sisak, već i drugi dijelovi INA-e. Naglasio je pritom kako UHBDR INA-e ima kontakte sa svim udrugama branitelja diljem Hrvatske te je uvjeren da, ukoliko dođe do prosvjeda, to neće biti prosvjed od nekoliko stotina, već od nekoliko tisuća ljudi. Na upit novinara, Sekulić nije isključio mogućnost da se susretnu i s upravom INA-e rekavši kako će možda jedan od zahtjeva biti da oni budu prisutni na prijemu kod premijera. No napomenuo je kako pritom misle samo na hrvatske članove uprave jer, kako je rekao „bojim se da s članovima uprave koji su predstavnici MOL-a nemamo što razgovarati, njihove su namjere jasne“, zaključio je Sekulić.

 

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime