Sisački biskup čestitao krčkom biskupu i zahvalio mu na obilježavanju tragedije u Zrinu

215

Sisački biskup Vlado Košić uputio je u subotu 24. siječnja novoimenovanom krčkom biskupu fra Ivici Petanjku čestitku u povodu biskupskog imenovanja:

 

„Radostan Vam čestitam na današnjem imenovanju, kojim Vas je Sveti Otac Papa Franjo postavio za krčkog biskupa! Znam da Vam je to

novi početak i da u Vašoj duši to imenovanje budi mnoga pitanja pa možda i bojazni, ali vjerujte mi Bog zna što čini i on daje svoju milost namljudima, koji smo često slabi i nesposobni za njegova velika djela, da izvršimo poslanje koje nam je dao.

VEZANE VIJESTI
Čestitka gradonačelnika Darinka Dumbovića povodom Dana hrvatskih branitelja SMŽ

Stoga se ne bojim za Vas, poznavajući Vaš uzoran svećenički i redovnički život, dapače pun sam povjerenja da je upravo Vaš izbor za časnu službu krčkog biskupa bio nadahnut Duhom Svetim. Osim što naše dvije biskupije povezuje isti zaštitnik, sveti Kvirin biskup sisački, Vi i potječete s područja naše Sisačke biskupije. Doduše rodili ste se u ravnoj Slavoniji, točnije u Đakovu, a odrasli ste u rodnoj župi  svetog Mihaela u Drenju, no Vaši korijeni dolaze iz naše slavne i patničke župe Zrin. Tu je rođen Vaš otac Stjepan i Vaša majka Kata.

VEZANE VIJESTI
Župan Žinić uputio je čestitku biskupu Košiću u povodu obljetnice osnutka Sisačke biskupije

Osobno sam Vam zahvalan što svake godine u rujnu sudjelujete na obilježavanju tragedije koja je 9. rujna 1943. zadesila Zrin, kada je Vaš otac Stjepan (rođ. 1933.) ostao siroče jer mu je ubijen otac Mato, kao i djedovi, stričevi i ujaci, te je s još četvero braće zajedno s majkom Lucijom bio prognan, kao i ostali preživjeli župljani koji su se potom nastanili u Slavoniji, ponajviše u župi Drenje.

Do dana današnjega Zrinjanima nije vraćena njihova oteta imovina i tek se poslije Domovinskog rata ponovno svake godine u rujnu okupljaju na zgarištima obiteljskih kuća, župe i zavičaja. Znam da nosite tu ljubav prema rodnom kraju iz kojega su protjerani Vaši pređi te se nadam da ćete sada kao biskup biti još glasniji zagovornik prava svog uništenog rodnog Zrina.

VEZANE VIJESTI
Čestitka župana Žinića povodom blagdana Velike Gospe

Želim Vam puno Božje milosti, snage i mudrosti, da vodite povjereno Vam stado Gospodnje! Pratio Vas svojim zagovorom biskup i mučenik sveti Kvirin sisački“, istaknuo je biskup Košić u čestitki.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here